BESİCİLİK SIĞIR İTHALATI BAŞVURULARI
A)BESİ HAYVANI AHIRI KAPASİTESİ 200 BAŞ VE ÜZERİNDE OLAN YETİŞTİRİCİLERİN BAŞVURUSUNA İLİŞKİN HUSUSLAR:
1-Yetiştiriciler Besilik Sığır İthalatı Ön Müracaatlarını 15.01.2024-02.02.2024 tarihleri arasında İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne yılda bir defa yapacaktır.
Dönem | Planlanan Hayvan Dağıtım Tarihi | Kontrol Belgesi Düzenlenme Ayı | Kapasitesi 200 baş ve üstü İşletme Kotası | Kapasitesi 200 baş altı İşletme Kotası |
1. Dönem | MART- NİSAN- MAYIS | ŞUBAT, MART, NİSAN | 150.000 | 50.000 |
2. Dönem | HAZİRAN-TEMMUZ- AĞUSTOS | MAYIS, HAZİRAN | 150.000 | 50.000 |
3. Dönem | EYLÜL-EKİM-KASIM-ARALIK | TEMMUZ, AĞUSTOS | 150.000 | 50.000
|
2-Yetiştiriciler aşağıda tabloda belirtilen dönemlerden hangisinde hayvan almak istediklerini ön başvuru dilekçesinde bildirecektir.
3-Yetiştiricilerin ön başvuru dilekçesinde belirttikleri dönem haricinde sonradan yapacakları dönem değişikliği talepleri değerlendirmeye alınmayacaktır.
4- Üretim planlaması ve başvuru miktarları göz önüne alınarak yetiştiricilerin dönem taleplerine öncelik verilecek olup; herhangi bir dönem talebine fazla başvuru olması durumunda yetiştiricilere verilecek dağıtım dönemini ve besilik sığır izin miktarını Hayvancılık Genel Müdürlüğü belirleyecektir.
5-İthalat başvurusunda bulunulan gerçek ve tüzel kişilerin işletmesi 01.01.2023 tarihi ve daha öncesi bir tarihte Türkvet sisteminde kendi adına kayıtlı olmalıdır.
6- İthalat başvurusunda bulunulan gerçek ve tüzel kişilerin 01.01.2023-31.12.2023 tarihleri arasında Türkvet kayıt sisteminde işletmesinde hayvan hareketi olmalıdır.
7-Her dönem için yayınlanacak olan izin listesindeki yetiştirici sıralaması, yetiştiricinin İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne vereceği başvuru dilekçesinin (EK-1) tarih ve saatine göre olacaktır. Bakanlıkça belirlenen dönem kotası dolması durumunda yetiştiricinin talebi bir sonraki döneme aktarılabilir.
8- Yapılan değerlendirme sonucu besilik sığır ithalat başvurusu uygun bulunan başvuru sahiplerinin bilgileri, ithalat izin dönemi ve izin miktarlarını gösterir liste Hayvancılık Genel Müdürlüğü'nün http://www.tarimorman.gov.tr/HAYGEM/Menu/20/Buyukbas-Hayvan-Ithalati web adresinde yayınlanacaktır.
9-HAYGEM tarafından yayınlanan izin listesinde işletmesi için belirlenen besilik erkek sığır miktarını ithal etmek isteyen yetiştiriciler, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından talep edilen evrakları belirlenen süre içerisinde (talep edilen evraklar ve belirlenecek süre ESK 'nın web sitesinde yayınlanacaktır) Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğünce belirlenen adreslere teslim edilecektir.
10- Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan izin listesinde yer alan yetiştiricilerin, Et ve Süt Kurumu ve Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce talep edilen belgeleri süresi içerisinde teslim etmemesi ya da belgelerinin uygun görülmemesi durumunda besilik sığır izinleri geçersiz sayılacaktır.
B) BESİ HAYVANI AHIRI KAPASİTESİ 200 BAŞ VE ÜZERİNDE OLAN YETİŞTİRİCİLERDEN
ÖN BAŞVURUDA TALEP EDİLEN BELGELER:
1-Dilekçe (Ek-1)
2- Noter Onaylı Taahhütname fotokopisi (Ek-2)
3- Sığırcılık İşletmesi Kapasite Raporu (Ek-3)
C)BESİ HAYVANI AHIRI KAPASİTESİ 200 BAŞ ALTINDA OLAN YETİŞTİRİCİLERİN BAŞVURUSUNA İLİŞKİN HUSUSLAR:
1- İşletmenin besi hayvanı ahırı kapasitesi 200 başın altında olan gerçek veya tüzel kişilere ait besilik sığır ithalat başvuruları Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliğine yapılacak olup; başvurular Et ve Süt Kurumunca değerlendirilecektir. Değerlendirme sonucu belirlenen izin listesi her dönemin sonunda Hayvancılık Genel Müdürlüğüne gönderilecektir.
2- Besi hayvanı ahırı kapasitesi 200 başın altında olan işletmelere 150.000 baş besilik ithalat izni verilecektir. 150.000 baş besilik ithalat izni bu talimatta belirlenenden her dönem için 50.000 baş olarak izin verilecek ve müracaatlar Et ve Süt Kurumunun belirleyeceği kriterlere göre değerlendirilecektir.
3-İşletme besi hayvanı ahırı kapasitesi 200 baş altında olan işletmelere, yıl içinde en fazla 40 (kırk) baş besilik sığır ithalat izini verilecektir. Yetiştiriciler tarafından talep edilen ithal besilik sığır miktarı, planlanan miktardan (150.000 baş) fazla olması durumunda fazla olan miktar oranında tüm başvuru sahiplerinin talep ettiği hayvan sayısından düşüm yapılacaktır.
4-İthalat başvurusunda bulunulan gerçek ve tüzel kişilerin işletmesi 01.01.2023 tarihi ve daha öncesi bir tarihte Türkvet sisteminde kendi adına kayıtlı olmalıdır. İşletme Tescil Belgesi ile bu durum tespit edilecektir.
5- İthalat başvurusunda bulunulan gerçek ve tüzel kişilerin 01.01.2023-31.12.2023 tarihleri arasında Türkvet kayıt sisteminde işletmesinde hayvan hareketi olmalıdır. TÜRKVET'in işletmedeki hayvan hareketleri raporundan bu durum tespit edilecektir.
6- Kontrol belgesi onaylandıktan sonra izin verilen besilik sığırların başka bir işletmeye mücbir sebepler dışında satışı ve devri yapılmayacaktır.
7-Besilik sığır ithalatı gerçekleştirecek yetiştiricilerden talimat ekinde (Ek-2) bulunan noter onaylı taahhütname alınacaktır.
DAMIZLIK BAŞVURU ŞARTLARI
B-Başvuru Sırasında İstenen Belgeler
1-Dilekçe; İthalat başvurusunda bulunan gerçek/tüzel kişiler veya noterden konu ile ilgili yetki verilmiş vekili tarafından imzalanmış ve kaşelenmiş belge (Ek-1). Dilekçenin ekler bölümünde, sunulan dosyanın içeriği ve ekleri yazılmalıdır.
2-Proforma Fatura; Numarası, tarihi, ithal edilecek hayvanların sayısı, cinsi, ırkı, gebe olup olmadığı, orijin ülkesi, yükleme ülkesi ve birim fiyatı bulunmalıdır. İhracatçı firma ve yetkilisinin adı soyadı, imzasının yer aldığı şirket kaşeli belgenin aslı veya fotokopisi. (Türkçe olmayan belgenin yeminli tercüme bürosundan tercüme edilmiş aslı). Proforma faturada beyan edilen bilgiler, gümrük beyannamesinin tescili sırasında ilgili gümrüğe ibraz edilecek orijinal fatura bilgileri ile uyumlu olmalıdır.
3-Kontrol belgesi; Her yıl Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliğ ekinde yayımlanan örneğe uygun olarak düzenlenen (Ek-2) ithalatçı kişi/kuruluşun kaşesinin ve yetkili kişinin adı ve soyadı bulunan ıslak veya e-imzalı (1 asıl nüsha) belge.
4-Taahhütname; İthalat başvurusunda bulunan gerçek/tüzel kişiler tarafından imzalanmış noter onaylı asıl belge (Ek-3/ Ek-4/Ek-5'te yer alan).
5-İmza sirküleri/beyanname ve vekâletname; İthalat başvurusunda bulunan gerçek/tüzel kişilere ait noter onaylı imza sirküleri/beyannamenin ve vekâletnamenin aslı veya fotokopisi.
6-Ticaret sicil gazetesi; İthalatçı firmanın kuruluşuna ait belge (gerçek kişilerde bu belge aranmaz).
7-İşletme Tescil Belgesi; İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince düzenlenen onaylı ve müracaat tarihinden en fazla 1 ay önce alınmış belge.
8- Karantina Yeri ve İşletme Uygunluk Belgesi; Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce yayımlanan talimat kapsamında İl /İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden onaylı ve müracaat tarihinden en fazla 1 ay önce alınmış belge (Ek-7).
9- İşletme Kapasite Raporu; İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce düzenlenmiş, başvuru tarihinden en fazla 1 ay önce alınmış belge (Ek-6). Sütçü ve Kombine ırk ithalat başvurularında kapasite raporunda süt sağım ünitesi ve soğutma tankı olmak zorundadır. (Damızlık düve merkezi tarafından gebe olmayan dişi sığır başvurularında bu şart aranmaz)
10- 01.01.2024 tarihi itibari ile kendi işletmesi adına ithalat yapacak olan ve bu tarih itibari ile işletmesinde hayvan kaydı bulunmayan yetiştiriciler, ithalat başvurusunun öncesinde hastalıktan ari sağlık sertifikasını alacağına dair İl/ilçe Müdürlüğünün yazısı (Ek-10) istenir.
11- 01.01.2025 tarihi itibari ile ithalat yapacak tüm yetiştiriciler hastalıktan ari sağlık sertifikasına sahip olmalıdır. (işletmede hayvan kaydı bulunmayanlar için ithalat başvurusunun öncesinde hastalıktan ari sağlık sertifikasını alacağına dair İl/ilçe Müdürlüğünün yazısı (Ek-10) istenir.
12- Yetiştiricilere satmak üzere ithalat yapacaklar, işletmelerinde tam zamanlı veteriner hekim çalıştığını gösterir ilgili odadan onaylı hizmet sözleşmesi fotokopisi istenilir. Bu sözleşme Bakanlık e-reçete sistemine kayıt edilmelidir. İşletme sahibi veya ortaklardan birisinin veteriner hekim olması durumunda bu belge istenmez.
13- Bakanlığımız Döner Sermaye Saymanlığına ait Halkbank Ümitköy Şubesi nezdindeki TR 10 0001 2009 4160 0016 0000 34 IBAN nolu hesaba veya Merkez Döner Sermaye Saymanlığı Veznesine kontrol belgesi ücreti yatırıldığına dair Döner Sermaye Tahsilat Belgesi (makbuzda, ithalatçının isim/ ünvan, ithalatın yapılacağı ülke, ithal edilecek damızlık hayvan sayısı, ırkı, proforma fatura tarih ve sayısı belirtilecektir).
14-İthalatçı kişi yada firma yukarıda belirtilen belgeler ile Genel Müdürlüğümüze başvuru yapmalıdır. Ayrıca Hayvan ve Hayvansal Ürünler İthalat ve İhracat Elektronik Kayıt Sisteminden kontrol belgesini düzenleyerek kayıt oluşturmalıdır.
DAMIZLIK KÜÇÜKBAŞ BAŞVURU ŞARTLARI
B-Başvuru Sırasında İstenen Belgeler
1- Dilekçe; İthalat başvurusunda bulunan gerçek/tüzel kişiler veya noterden konu ile ilgili yetki verilmiş vekili tarafından imzalanmış ve kaşelenmiş belge (Ek-1).Dilekçenin ekler bölümünde, sunulan dosyanın içeriği ve ekleri yazılmalıdır.
2-Proforma Fatura; Numarası, tarihi, ithal edilecek hayvanların sayısı, cinsi, ırkı, orijin ülkesi, yükleme ülkesi ve birim fiyatı bulunmalıdır. İhracatçı firma ve yetkilisinin adı soyadı, imzasının yer aldığı şirket kaşeli belgenin aslı veya fotokopisi. (Türkçe olmayan belgenin yeminli tercüme bürosundan tercüme edilmiş aslı)Proforma faturada beyan edilen bilgiler, gümrük beyannamesinin tescili sırasında ilgili gümrüğe ibraz edilecek orijinal fatura bilgileri ile uyumlu olmalıdır.
3-Kontrol belgesi; Her yıl Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Kontrolüne Tabi Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği ekinde yayımlanan örneğe uygun olarak düzenlenen, ithalatçı kişi/kuruluşun kaşesinin ve yetkili kişinin adı ve soyadı bulunan ıslak veya e-imzalı belge (1 asıl nüsha) (Ek-2).
4- Taahhütname; İşletme sahibi veya yetkilendirdiği kişi tarafından imzalanmış noter onaylı belge. (Ek-3/ Ek-4/ Ek-5'de yer alan
5-İmza sirküleri/beyanname ve vekâletname; İthalat başvurusunda bulunan gerçek/tüzel kişilere ait noter onaylı imza sirküleri/beyanname ve vekâletnamenin aslı veya fotokopisi.
6-Ticaret sicil gazetesi; İthalatçı firmanın kuruluşuna ait belge (gerçek kişilerde bu belge aranmaz).
7-İşletme Tescil Belgesi; İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden onaylı ve müracaat tarihinden en fazla 1 ay önce alınmış İşletme Tescil Belgesi.
8- Karantina Yeri ve İşletme Uygunluk Belgesi; Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce yayımlanan talimat kapsamında İl /İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince düzenlenen, onaylı ve müracaat tarihinden en fazla 1 ay önce alınmış belge (Ek-7).
9-İşletme Kapasite Raporu; İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce düzenlenmiş, başvuru tarihinden en fazla bir ay önce alınmış belge.(Ek-6'da yer alan )
10- Yetiştiricilere satmak üzere ithalat yapacaklar, işletmelerinde tam zamanlı veteriner hekim çalıştığını gösterir ilgili odadan onaylı hizmet sözleşmesi fotokopisi istenilir. Bu sözleşme Bakanlık e-reçete sistemine kayıt edilmelidir. İşletme sahibi veya ortaklardan birisinin veteriner hekim olması durumunda bu belge istenmez.
11- Bakanlığımız Döner Sermaye Saymanlığına ait Halkbank Ümitköy Şubesi nezdindeki TR 10 0001 2009 4160 0016 0000 34 IBAN nolu hesaba veya Merkez Döner Sermaye Saymanlığı Veznesine kontrol belgesi ücreti yatırıldığına dair Döner Sermaye Tahsilat Belgesi (makbuzda, ithalatçının isim/ ünvan, ithalatın yapılacağı ülke, ithal edilecek damızlık hayvan sayısı, ırkı, proforma fatura tarih ve sayısı belirtilecektir).
12-İthalatçı kişi yada firma yukarıda belirtilen belgeler ile Genel Müdürlüğümüze başvuru yapmalıdır. Ayrıca Hayvan ve Hayvansal Ürünler İthalat ve İhracat Elektronik Kayıt Sisteminden kontrol belgesini düzenleyerek kayıt oluşturmalıdır.