T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KAHVERENGİ KOKARCA, TARLA FARESİ, BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ UYGULAMA EĞİTİMLERİ VERİLDİ

Yayın Tarihi : 22.02.2024

Çanakkale'de Merkez ilçeye bağlı Dümrek, Yapıldak ve Kumkale köylerinde Kahverengi Kokarca, Tarla Faresi ve Bitki Koruma Ürünleri Uygulanması konularında bilgilendirme toplantıları yapıldı.

İl Müdürlüğü teknik personelleri tarafından verilen eğitimlerde üreticilere; Kahverengi kokarca zararlısı tarımsal üretimde önemli ölçüde kayıplara neden olan istilacı ve polifag bir zararlıdır. Ülkemizde 2018 yılından itibaren Karadeniz ve Marmara Bölgesinde tespitler yapılmıştır. Başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgil, şeftali, ceviz, trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan gibi ekonomik değeri olan birçok ürün için verim ve kalite kaybı riski oluşturduğu anlatıldı.

Kahverengi Kokarca Çanakkale de 2023 yılında varlığı tespit edilmiş, sonucunda, Merkez ilçe (Yapıldak,Işıklar,Kalabaklı), Biga İlçesi (Eskibalıklı, Gümüşçay Beldesi),  Ezine İlçesi (Akköy, Güllüce), Bayramiç İlçesi(Saçaklı, Ağaçköy, Camikebir, Tepecik), Lapseki İlçesi (Merkez GSP Mahallesi, Umurbey, Çardak Belediyeleri) de tuzakla takibi yapılmaya başlanmıştır. İl ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince üreticilere eğitim yayım çalışmaları devam etmektedir.

Zararlı, yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği için kışlaklardan çıkmadan önce yapılacak olan mekaniksel mücadele (kışlaklarda erginlerin toplanması ve imhası) zararlı popülasyonunu düşürmektedir.

İl Müdürlüğü teknik personelleri tarafından yapılan toplantılarda ayrıca üreticilere; Tarla faresi ve bitki koruma ürünleri uygulamaları konusunda ayrıntılı bilgi verildi.