T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

DÖRTLÜ KARIŞIM YEM BİTKİSİ YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ

Yayın Tarihi : 24.05.2023

​Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Kaliteli Kaba Yem Üretiminin Arttırılması" projesi kapsamında hazırlanan, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kabul edilerek finanse edilen “ Baklagil-Buğdaygil Dörtlü Karışım Yem Bitkisi" projesinde verim yüzleri güldürdü.

Çanakkale'nin Çan ilçesine bağlı Helvacı köyünde düzenlenen tarla gününe Çan Kaymakamı Mustafa GÜRDAL, Çanakkale İl tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ, Çan Ziraat Odası Başkanı Hasan ŞAHİN, İl-İlçe Tarım ve Orman Şube/İlçe Müdürleri, Kurum Müdürleri, Siyasi Parti İlçe Temsilcileri, Köy Muhtarları, Kooperatif Başkanları, Özel Sektör Temsilcileri, Teknik Personel ve üreticiler katıldı.

Tarla gününün açılış konuşmasında İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ; hayvancılıkta; üretim maliyetlerinin % 70 fazlası yem giderlerinden oluşmaktadır. Karlı bir hayvancılık yapabilmek için hayvanlarımızın tükettiği yemin büyük bir bölümünü kendimiz üretmemiz gerekir. En azından, kaba yemi kendimizin üretmesi gerekir. Çanakkale de 2022 yılı sonu verilerine göre 214 bin büyükbaş, 825 bin küçükbaş hayvan varlığımız bulunmaktadır. Yıllık 960 bin ton yonca eş değerinde kaba yeme ihtiyaç duymaktayız. Yıllık 700 bin dekar alanda 3 milyon ton yem bitkisi üretimimiz mevcut olup, buda 680 bin ton yoncaya denk gelmektedir ve 280 bin ton yonca eş değerindeki kaba yem açığımız bulunmaktadır. Bizlerde İl/İlçe müdürlükleri olarak bunun bilincinde olduğumuz için 2015 yılında İtalyan çimi üretiminin yaygınlaştırılması projesini hayata geçirerek o günden bu güne üreticilerimize 135 ton İtalyan çimi tohumunu İl Özel İdaremiz ve Bakanlığımızın destekleri ile dağıttık. Bugün geldiğimiz nokta 2022 yılı sonu verilerine göre 108 bin dekar alanda 511 bin ton İtalyan çimi yeşil ot üretimi ile ülkemiz üretiminin % 25 ini üreterek İtalyan çimi üretiminde 1. sıradaki il konumundayız.

2018 yılında yine üreticilerimiz ve bizler için çok kıymetli olan yemlik soya-silajlık mısırın birlikte silaj yapılması projesi hazırlayarak uygulamaya başladık. Yine damlaya damlaya çeltik olur projemizde ön bitki olarak baklagil yem bitkisi yetiştirilmesini projelendirip uygulayarak kaliteli kaba yem bitkisi açığının kapatılmasına destek verdik. Bu üretim yılı başında kaliteli yem bitkileri üretiminin yaygınlaştırılması projesi kapsamında iki projeyi hayata geçirdik. Kuru tarım alanlarında sorgum-sudanotu üretimini yaygınlaştırılması projesi ve bugün tarla gününü yaptığımız “Baklagil-Buğdaygil 4 lü karışım yem bitkisi " projesi. Baklagil-Buğdaygil 4 lü karışım yem bitkisi " projesi kapsamında Biga ilçemizde 7, Çan da 4 olmak üzere 11 üreticimize % 100 bakanlık katkılı 1375 kg tohum vererek 110 dekar alanda ekim yaptırdık.  Yine Biga İlçemizde 61 köyde 78 üreticimize 3.900 kg % 50 Bakanlık, % 50 üretici katkılı tohum verilerek 4 dekarlık alanlarda toplam 312 dekar alanda ekiliş yapıldı. Baklagil-Buğdaygil Dörtlü karışım yem bitkisi % 35 Macar Fiği, % 35 Yem Bezelyesi, % 15 Tritikale, % 15 Yulaf karışımından oluşmakta. Dekara 4000- 5000 kg kuru ot verim beklemekteyiz. İlk hasatlarda yeşil ot verimi olarak 6000 kg geçen üreticilerimizi gördük.  Hasan edilen alanlarda besin maddesi içeriklerine de bakarak sizlerle paylaşacağız. Kuru tarım alanlarında alternatif bir yem bitkisi olacak gibi gözüküyor.

Ben projenin hazırlanmasında ve uygulamasında emeği geçen mesai arkadaşlarımıza, üreticilerimize ve firmamıza teşekkür ederim. Bugün bizi tarla günü etkinliğimizde yalnız bırakmayan Kaymakamımıza, muhtarlarımıza ve üreticilerimize teşekkür ederim. 2023 yılının bol bereketli, doğal afetlerin yaşanmadığı bir yıl olmasını temenni ederim." dedi.

Tarla günü üreticilerin sorularının cevaplandırılması ve hasadın tamamlanmasından sonra sona erdi.