T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ECEABAT TA KADIN KOOPERATİFİ

Yayın Tarihi : 9.03.2023

Kadın Emeği Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin Kuruluş Genel Kurul toplantısı Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde gerçekleştirildi.

Toplantıya Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Eceabat Belediye Başkan Vekili Erdinç Tursun, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mustafa Nazlım, Eceabat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yücel Tokgöz, Eceabat Ziraat Odası Başkanı Özay Kuzu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga Meslek Yüksekokulu Yönetim Ve Organizasyon Kooperatifçilik Bölümünden Öğretim Görevlisi Muradiye Özel Ödül,    İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü konu uzmanı Teknik Personel, Köy/Mahalle muhtarları, Kooperatif Başkanları ve kadın üreticiler katıldı.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ: "İlçemizde 5 adet tarımsal kalkınma kooperatifi 4 adet su ürünleri kooperatifi olmak üzere toplam 9 adet kooperatif bulunmaktadır. Bu gün kuruluşuna şahitlik ettiğimiz Eceabat merkez ilçe Kadın Emeği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile birlikte 10 adet kooperatifimiz olacaktır. Eceabat merkez ilçe Kadın Emeği Tarımsal Kalkınma kooperatifimiz Tarımsal üretimde ana güç olan kadın emeğinin tarımsal üretimde beraber hareket etmesini sağlayarak tarıma yön verecektir. Zaten kooperatifin kurulma amacı da ilçemizde eksik olan kadın üreticilerimizin üretime katılma ve karar alma açısından birleştirici bir unsur olan örgütlenme açığını kapatmaktır. Kooperatifimizin kurulması kadın üreticilerimizin ürettikleri ve üretecekleri ürünleri hep birlikte değerlendirerek katma değeri yüksek ürün haline getirebilecektir. Özellikle kadınlarımızın ürettikleri başta zeytin ve zeytinyağı olmak üzere süt ürünleri ve yaş meyve sebze konusunda üretilen ürünleri markalaşmış olarak piyasaya çıkarmasını ümit ediyorum. Bu konuda Coğrafi İşaret Tescil çalışmaları yürütülen Eceabat zeytin yağının da bu sektöre bir kalite ve sirkülasyon getireceği aşikardır. Kadın kooperatifimizin bölgemizde açık olan tarımsal işçi açısından da çalışma yaparak bu konuda ilçemizde üretim yapan tarımsal firmalarımızın iş gücü açığının kapatılması içinde katkı sağlayacaktır. Bölgemizin tarihi bir yarımada ve şehitlik olması nedeniyle her yıl binlerce kişi ilçemizi ziyaret etmektedir. Gelen misafirlerimizin ilçemizde üretilen yöresel gıdaları tatmaları ve tanımları açısından kooperatifin ortaya çıkaracağı tarımsal ürünleri ve yöresel gıdaları satış ve toplu tüketim yerlerinde tanıtmaları pazarlama açısından büyük önem arz etmektedir," dedi.

Konuşmanın ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga Meslek Yüksekokulu, Yönetim ve Organizasyon Kooperatifçilik bölümünden Öğretim Görevlisi Muradiye ÖZEL ÖDÜL kadın üreticilere kooperatifçilik konusunda bir eğitim verdi. Toplantı üreticilerin sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.