T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

BİR DAMLA SU DAHİ ÇOK ÖNEMLİ

Yayın Tarihi : 8.11.2022

               Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı Koordinatörlüğünde, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliğinde " Tarımda suyun önemi, etkin ve verimli kullanımı" konulu panel, Ziraat Fakültesi Amfi salonunda düzenlendi.

                Etkin bir katılımın olduğu Panele; Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker, Devlet Su İşleri 252. Şube Müdürü Murat Lütfü Güldoğan, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayınlar Dairesinden konu uzmanı Murat Mengüloğlu, Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezinden Müdürlüğünden Dr. Şuayip Yüzbaşı, Dekan Yardımcıları, Şube/ İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, Öğretim Görevlileri, Ziraat Odası Başkanları, Köy Muhtarları, Kooperatif Başkanları, Teknik Personel, Üreticiler ve Öğrenciler katıldı.

               Panelde, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ konuşmasında; Ülkemizin ve dünyamızın nüfusu her geçen gün artmaktadır. Artan nüfusa paralel gıda ihtiyacı da artmaktadır. Artan bu ihtiyacı karşılamak için daha fazla üretim yapılması, daha fazla alan ekilmesi-dikilmesi gerekmektedir. Ancak; ekim-dikim yapabileceğimiz tarım alanlarımız artmamakta, maalesef her geçen gün çeşitli nedenlerden dolayı azalmaktadır. Bu durumda artan gıda ihtiyacını karşılamanın tek yolu dekara daha fazla verim almaktır. Bu da tohumla, gübre ile modern tarım tekniklerini kullanarak ancak bir yere kadar başarılabilir. İşte bu noktada tarımda sulamanın önemi devreye girmekte. Bitkilerde sulama ile yüzde 50 ile yüzde 400 oranında verimi arttırmak mümkündür. Tarımda suyu nasıl kullanırsak verim artar? Bitkilerin ihtiyaç duydukları suyu uygun zamanda, uygun miktarda, uygun sulama yöntemi kullanarak verimi arttırmamız mümkündür.

               İklim değişikliği sonucunda; meydana gelen küresel ısınma, azalan yağışların etkisi ile dünyada birçok ülkenin ve ülkemizde de birçok ilimizin kuraklığın etkisinde kaldığı görülmektedir. Azalan verim, rekolte de düşüş, yağışların ve suyun ne denli önemli olduğunu bizlere göstermiştir. Bu noktada mevcut su kaynaklarımızı, suyumuzu etkin ve verimli kullanmalıyız. Suyun % 77 sini kullandığımız Tarımsal sulamada, suyun tasarruflu, etkin ve verimli kullanılmasıyla başarmak mümkündür. Bir damla su dahi çok önemli.

               Bizler, konunun öneminin farkında olduğumuz için Bakanlık olarak, İl Müdürlüğü olarak çalışmalarımıza çok önce başladık. Bugün ilimizde yaptığımız çalışmalar, hazırladığımız projelerle çeltik dahi damla sulama yöntemi kullanılarak yetiştirilebilmektedir. Sulama konusunda sürekli eğitimler, toplantılar düzenlemekteyiz. Bugün burada düzenlediğimiz tarımda suyun önemi, etkin ve verimli kullanımı paneli bunlardan biridir. Panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve katılanlara teşekkür ederim. Dedi.

               Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayınlar Dairesinden konu uzmanı Murat Mengüloğlu paneldeki konuşmasında; Dünyada su kaynaklarının neredeyse bitme noktasına geldiğini. Suyun değerinin çok iyi bilinmediğini, bunun en büyük nedeninin ise üretmediğimiz bir kaynak olan suyun kontrolsüz kullanıldığını, genç meslektaşlarımızın kuraklığın öneminin farkında olması gerektiğini, bu konuda çalışma yapmaları gerektiğini vurguladı.

               Devlet Su İşleri 252. Şube Müdürü Murat Lütfü Güldoğan yaptığı sunumunda; Çanakkale'deki su depolama yapılarının bugün itibarı ile doluluk oranının yüzde 25 seviyelerinde olduğu, su kullanımının orta ve uzun vadede, tek seçeneğin değişen iklim koşulları altında yaşamayı, tarım yapmayı, su kullanmayı öğrenmek olduğunu hem toprağı, hem suyu, israf etmeden,  kirletmeden, bozmadan, kullanmayı öğrenmekten geçtiğini vurguladı.

               Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Murat Şeker; Çanakkale tarımın yoğun yapıldığı illerin başında yer almakta olup. Tarım alanlarındaki yetiştiriciliği belirleyen en önemli etken sudur. Her damla suyun değerini unutmamak lazım. Son yıllarda bir çok coğrafya kuraklığın etkisinde kalmakta. İklim değişikliği ve kuraklığın önemi konusunda öğrencilerimize ders açmak için çalışıyoruz dedi.

               Panelde; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlilerinden Doç.Dr. İsmail TAŞ, Tarımda Suyun Önemi, Sulama Suyu ve Tuzluluk, Toprak neminin korunması, Sulama Yöntemleri; Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mevlüt Akçura Yağışa Dayalı Tarım Uygulamaları, Menemen Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezinden Müdürlüğünden Dr. Şuayip Yüzbaşı Yüzey Altı Damla Sulama Yöntemi konusunda katılımcılara sunumlar yaptı.

               Katılımcıların sorularının cevaplandırılması ve plaket töreninin ardından panel sona erdi.