T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ANTEPFISTIĞI AŞILARI MEYVELERİNİ VERMEYE BAŞLADI

Yayın Tarihi : 7.09.2022

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Ayvacık İlçesine bağlı Şapköy de 1. Antep Fıstığı Hasat Şenliği düzenlendi.

Hasat Şenliğine; Çanakkale Valisi İlhami AKTAŞ ve Eşi Songül AKTAŞ, Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İSKENDEROĞLU, Ayvacık Kaymakamı İlker EKER, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ, Ayvacık Belediye Başkanı Mesut BAYRAM, AK Parti İl Başkanı Naim MAKAS, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya ÜZEN, İl Genel Meclis Üyeleri, Şapköy Muhtarı Nevzat KAPTAN, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, Ayvacık İlçesi Kurum Temsilcileri Teknik Personel, Köy Muhtarları ve çok sayıda üretici katıldı.

Hasat şenliği, Ayvacık İlçe Müftüsü tarafından yapılan dua ve hasat bahçesinde protokolün ilk Antepfıstığı meyvelerini toplamasıyla başladı. Ardından köy meydanında üreticiler tarafından yetiştirilen ürünlerin sergilendiği stantları gezen Vali İlhami AKTAŞ, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İSKENDEROĞLU ve beraberindekiler, ürünler hakkında bilgi alarak, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan Antepfıstığı aşılama çalışmalarından oluşan fotoğraf sergisini gezdiler.

Düzenlenen hasat şenliğinde bir konuşma yapan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ: " Dokuz yıldır yürütülen Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen Yabani Antepfıstıklarının (menengiç) aşılanması projesi meyvelerini vermeye başladı. Tarımsal üretim sabır isteyen, emek isteyen, uğraşı gerektiren zor bir iş koludur. Özellikle meyvecilik daha fazla sabır, zaman ister. Yaptığınız yatırımların, emeklerin karşılığını almak için sabırla beklemeniz gerekir. Bazen de çeşitli faktörlerden kaynaklanan riskler yaşarsınız. Bu riskleri azaltmak için bizim alternatif üretim modellerini benimsememiz lazım. Hatta bazen her şey yolunda gitse bile bu sefer de pazar bulmakta zorlanabiliyorsunuz. Yenicede kapya biber de bunu yaşadık. Dolayısıyla alternatif olarak yetiştirdiğimiz ürünlerden kazancımızın bir kısmını telafi etmek zorundayız.  İşte bu anlayışla biz bu bölgemizde daha önce aşısız olarak bulunan melengiç ağaçlarını aşılama projesi başlattık; 2002 yılında başlamış olan aşılama çalışmaları uzun bir süre ara verilmiş, bundan 8 yıl önce Çanakkale İl Müdürü olduğumda bu proje önüme geldi ve incelemeler sonucunda yapılabileceğine karar verdikten sonra projeyi tekrar başlattık. Özel İdare Bütçeli çok az bütçeler ile bu projeyi ilerlettik. 2015 yılındaki aşılama çalışmalarına katıldığımda şunu söyledim; bu aşılar büyüyüp, meyve tutacak, üreticimiz kazanacak mı dedim. Biraz karamsar baktık ama şuan bölgeye köyümüze ciddi anlamda ekonomik gelir getirdiğini görüyoruz. 8 yıl içerisinde 200 bin göz aşısı yaptık. Her ağaca 3 aşı düşünürsek yaklaşık 70 bin ağacı aşılamışız ama bunun yanında 2-3 katı daha aşılanması gereken ağaç olduğunu biliyoruz. Bundan 20 yıl önce köy muhtarım bilir köyümüzde Antepfıstığından gelen verim 500-600 kg'lardaydı ama bu yıl 40 ton ürün bekliyoruz.  Sadece geçen sene 25 ton ürün alındı. 1 kg Antepfıstığı şuanda 150 ₺. satılıyor küçük bir köy olmasına rağmen bu kadar getirisi olan bu işin devam etmesi sürekliliğinin sağlanması hatta araştırılması gerektiğini düşünüyorum. Biz İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak Özel İdaremiz tarafından finanse edilen bütçe ile kapama Antepfıstığı bahçesi oluşturmak için proje yaptık. Fidan siparişleri verildi. En kısa sürede istekte bulunan ve uygun olan yerlere kapama bahçelerimizi yapacağız. Antepfıstığı aşılama çalışmalarında bugüne kadar toplam İl Özel İdaremiz bütçesinden 134 bin ₺ kullandık. Ama getirisi gerçekten inanılmayacak kadar büyük. Eğitim için Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden gelen uzman arkadaşlarımızın incelemeleri sonucunda bahçelerimizi çok beğendikleri ve kapama bahçe olmamasına rağmen ciddi anlamda güzel meyve verimi olduğunu, kalitesinin çok iyi olduğunu söylediler. Tabi buda bizim için bir övünç kaynağı aynı zamanda da bu işi yapmak isteyenlerde büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum. 1. Antepfıstığı Hasat Şenliği Hayırlı olsun."Dedi.

Programda Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İSKENDEROĞLU, Ayvacık Kaymakamı İlker EKER, Şapköy Muhtarı Nevzat KAPTAN birer konuşma yaptılar.  Yapılan konuşmaların sonrasında, müzik dinletisi ve Ayvacık Halk Eğitimi Merkezi Halk Oyunları ekibinin gösterisi ve Vali İlhami Aktaş, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu ve protokol üyeleri tarafından en kaliteli Antep fıstık üretimi yarışmasında dereceye girenlere ödülleri eğitimlere katılan üreticilere sertifikalarının verilmesi ile programa devam edildi.

Hasat şenliği üreticilere Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden Ziraat Mühendisleri Kurban NEDRET, Yunus Emre İLBEYİ, Hasan KILIÇ tarafından Antepfıstığı Yetiştiriciliği, Hastalık ve Zararlılar ve Tarsim Manisa Bölge Müdürlüğünden Uzman Özgün TÜTÜNCÜ tarafından tarım sigortalarının önemi konusunda bilgi verildi. Üreticilerin sorularının cevaplandırılmasının ardından program sona erdi.