T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İLİMİZDE ÇAYIR TIRTILI SÖRVEY VE BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARI DEVAM ETMEKTEDİR

Yayın Tarihi : 18.07.2022

Özellikle Trakya illerinde son günlerde ciddi zararlar oluşturan tırtılın Ayçiçeği zararlılarından Çayır Tırtılı (Loxostege sticticalis (L)) dır. Uzun yıllardır ülkemizde ekonomik zarar eşiğine hiç ulaşmayan zararlı bu yıl iklimin de uygun gitmesiyle yoğun ayçiçeği tarımı yapılan alanlarda zarar vermektedir. Yılda 2-5 döl verebilen çayır tırtılı uygun dönemde mücadele yapılmaz ise yeşil aksamın tamamını yiyerek zarar vermektedir.

Çayır Tırtılı kelebeği (ergin) yumurtalarını Sirken, Kazayağı, İştir vb yabancı otlar ile yonca bitkilerinin alt yüzlerine bırakmaktadır. Yumurtadan çıkan larvalar bu bitkiler üzerinde beslenmeye başlar. 1-2 Gömlek değiştirdikten sonra öncelikle ayçiçeği olmak üzere diğer kültür bitkilerine geçer, burada obur bir şekilde beslenerek yaprakların sadece damarlarını bırakır.

Zararlıya öncelikle yonca tarlalarında yonca tarlalarına yakın olan Ayçiçeği tarlalarında, özellikle yabancı ot mücadelesi tam olarak yapılmayan ve içerisinde sirken otu bulunan tarlalar ile sınır boylarında yabancı ot (sirken vb.) bulunan tarlalarda rastlanmaktadır. 

Bu nedenle üreticilerimizin Ayçiçeği tarlaları başta olmak üzere yeşil aksam içeren tüm bahçelerde sık sık kontrol yapmaları gerekmektedir. Bitki başına 2-5 zararlı görüldüğünde vakit kaybetmeden ruhsatlı ilaçlar ile ilaçlama yapılması gerekmektedir. Yabancı ot mücadelesi iyi yapılan parsellerde genellikle sınıra yakın 3-5 metrelik kısımda zararlı yoğunluğuna rastlandığı için erken dönemde yapılacak ilaçlama ile parselin tamamının ilaçlanmasına gerek kalmadan  başarı sağlanabilmektedir. İlaçlamalar mevcut yer alet ve makinaları ile veya bakanlığın kullanımına izin verdiği dronlar ile gerekli izinler alınarak yapılabilmektedir.

13 Temmuz 2022 tarihinde ilk olarak Gelibolu, Eceabat ilçelerimizde tırtıl görüldüğüne dair ihbar üzerine başlatılan sörvey ve çiftçi eğitim yayım faaliyetleri aralıksız olarak devam etmektedir.

Bu kapsamda Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekiplerince Çanakkale valisi sn. İlhami Aktaş'ın başkanlığında İl Müdürü sn. Erdem Karadağ, İlgili Şube Müdürleri ve İlçe Müdürlerinin koordinesinde Eceabat, Gelibolu, Merkez ilçe, Biga, Lapseki, Çan, Yenice, Bayramiç, Ezine, Ayvacık ve Bozcaada ilçelerinde 31 ekip ile 14-15-16-17 Temmuz tarihlerinde sörvey ve çiftçi eğitim faaliyetleri yürütülmüştür. 16 Temmuz da Eceabat ve Gelibolu ilçelerinde yürütülen sörvey ve eğitim faaliyetlerine Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünden Prof. Dr. Levent Efil de katılmıştır. Üreticiler SMS, İl Müdürlüğü web sitesi ve sosyal medya hesaplarından düzenli olarak bilgilendirme yapılmaktadır. Ayrıca Ziraat Odaları, Muhtarlar, İlimizde faaliyet gösteren BKÜ bayileri, Arı Üreticileri ve ilgili STK'lar bilgilendirilmiştir. Çiftçiler ile yapılan bilgi alışverişi, sahada yapılan teknik çalışmalar sonucu;

  • Tarla Sınırlarında yabancı ot mücadelesi yapılmayan,
  • Tarla içinde Yabancı ot ilaçlaması yapılmayan veya başarı sağlanamayan,
  • Tarla sınırı veya tarla içerisinde özellikle Sirken yabancı otu yoğun olan,
  • Yonca ekili alanlara yakın olan Ayçiçeği tarlalarında çayır tırtılı zararının daha yoğun olduğu
  • Vakit kaybetmeden ruhsatlı ilaçlar (Delthamethrin 25 g/lt) ile ilaçlama yapılan alanlarda % 95-98 başarı sağlandığı tespit edilmiştir.

           Yapılan arazi çalışması ve tespitler sonucunda;

  • Eceabat İlçemizde toplam 7 köyde Ayçiçeği bitkisinde Çayır tırtılı larvasına, 5 köyde Çayır Tırtılı Erginine rastlanmıştır, larva tespit edilen köylerde yer aletleri ve bir adet dron ile kimyasal mücadele çalışmalarına başlanmıştır.
  • Gelibolu İlçemizde 8 köyde Ayçiçeği bitkisinde Çayır tırtılı larvasına rastlanmıştır, larva tespit edilen köylerde yer aletleri ve iki adet dron ile kimyasal mücadele çalışmalarına başlanmıştır.
  • Biga İlçemizde 3 köyde Ayçiçeği bitkisinde  Çayır tırtılı larvasına rastlanmıştır, larva tespit edilen köylerde yer aletleri ile kimyasal mücadele çalışmalarına başlanmıştır.
  • Lapseki İlçemizde 3 köyde Yonca, Mısır ve Ayçiçeği tarlalarında Çayır tırtılı larvasına rastlanmıştır, larva tespit edilen köylerde yer aletleri ile kimyasal mücadele çalışmalarına başlanmıştır.
  • Yenice İlçemizde 2 köyde Yonca, ve biber ekili alanlarda Çayır tırtılı larvasına rastlanmıştır, larva tespit edilen köylerde yer aletleri ile kimyasal mücadele çalışmalarına başlanmıştır.
  • Merkez İlçemize bağlı toplam 3 köyde Ayçiçeği, yonca, soya fasulyesi bitkilerinde Çayır tırtılı larvasına, 1 köyde Çayır Tırtılı Erginine rastlanmıştır, larva tespit edilen köylerde yer aletleri ile kimyasal mücadele çalışmalarına başlanmıştır.
  • Çan ilçemizde bir köyde yoğun ergin uçuşu tespit edilmiştir. Ergin uçuşlarını takiben larva çıkışları gözlemlenmiş olup larav görülen parsellerde ilaçlama yapmaları konusunda üreticiler bilgilendirilmiştir.
  • Ezine, Ayvacık, Bayramiç, Bozcaada ve Gökçeada ilçelerimizde zararlıya rastlanmamıştır.