T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ÇANAKKALE DE KUDUZ HASTALIĞINA KARŞI AŞILAMA ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI

Yayın Tarihi : 21.02.2022

​Çanakkale'nin çeşitli bölgelerinde yoğun olarak görülen, yaban hayatındaki kuduz hastalığı; başta tilkiler olmak üzere, hasta yabani hayvanların insanlara ve evcil hayvanlara saldırması nedeniyle tehlike oluşturmaktadır.  Bu hayvanlar tarafından ısırılan sığır, koyun, keçi ve atlarda da hastalık görülmekte, bu durum büyük ekonomik kayıplara neden olmasının yanı sıra, insan sağlığını risk altına atmaktadır.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafında ülke genelinde 09.10.2019 tarihinde başlatılan, Oral Aşılama yöntemi ile yaban hayatındaki kuduz hastalığıyla mücadele amacıyla uygulanan proje kapsamında, Çanakkale de 2022 yılı havadan oral aşılama çalışmalarına 16.02.2022 tarihinde başlandı. Hava şartları uygun olduğu takdirde birkaç günde çalışmalar tamamlanacak. Aşılama programı süresince Kuduz hastalığının yaban hayatında yaygın olarak görüldüğü Çanakkale'nin Anadolu yakasındaki kırsal ve ormanlık alanda kilometrekare başına projede belirlenen sayıda oral aşı uçaklarla havadan bırakılacaktır.

Yabani hayvanlar için cezbedici koku ve lezzete sahip peletler içinde folyoda bulunan aşılar doğaya atıldıktan sonra bunlara rastlayanların kesinlikle el vurmaması, üzerine basmaması, içinde aşı bulunan folyoyu patlatmaması ve herhangi şekilde temas edenlerin hemen sağlık kuruluşlarına başvurması gerekmektedir.

Bölgemizde önümüzdeki yıllarda da aşıların uçakla havadan bırakılmak suretiyle devam etmesi planlanan yaban hayatında kuduzla mücadele programı sayesinde yaban hayatında seyreden kuduz hastalığının kontrol altına alınması beklenmektedir.