T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

DAMLAYA DAMLAYA ÇELTİK OLDU

Yayın Tarihi : 4.10.2021

​Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında kabul edilerek finanse edilen % 75 devlet, % 25 üretici katkılı "Damlaya Damlaya Çeltik Olur" projesi kapsamında Çanakkale'nin Biga İlçesinde Tarla Günü ve Hasat Şenliği düzenlendi.

Etkinliğe Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ, Çanakkale Valisi İlhami AKTAŞ, Ak Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Avukat Bülent TURAN, Ak Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İSKENDEROĞLU, Siyasi Parti Temsilcileri, Tarım ve Orman Bakanlığından Genel Müdürler, Genel Müdür Yardımcıları, Daire Başkanları, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, Kurum Amirleri, Teknik Personel, Sektör Temsilcileri, Ziraat Odası Başkanları, Köy Muhtarları, çok sayıda üretici ve basın mensupları katıldı.

Tarla Günü ve Hasat Şenliğinde yaptığı konuşmasında Tarım ve Orman Bakanı Dr Bekir PAKDEMİRLİ; "Dünyada mısır ve buğdaydan sonra en fazla ekimi yapılan ürün çeltik olup, Dünyada 5 milyon ton çeltik üretilmektedir. Dekara verimde ülke olarak çok iyi durumdayız. Ülkemizde 2002 yılında 360 bin ton çeltik üretilir iken 2,7 misli artarak 2020 yılı sonunda 980 bin tona yükseldi. Dışarıdan bir miktar çeltiğe hala ihtiyacımız olmakla beraber, bugün ülkemizde üretilen çeltik ihtiyacımızın % 85 ini karşılamaktadır. Bu yıl bereketli bir yıl. Çeltikte bir milyon tonun üzerinde rekolte bekliyoruz. Bugün Çanakkale'deyiz. Çanakkale ye ayrı bir parantez açmak istiyorum. Çanakkale çeltik üretiminde Türkiye'deki 4. sıradaki il ve üretimimizin % 10 unu karşılamaktadır. Kuraklık ve İklim değişikliği ekseninde ister istemez suya göre üretim ve planlama yapmak zorundayız. Bu çalışmalar doğrultusunda bugün damla sulama yöntemi kullanılarak yetiştirilen çeltiğin hasadını yapacağız. Damla sulama yöntemi kullanılarak yetiştirilen çeltik % 50 su tasarrufu sağlamakta. Üretim maliyetleri toplamda % 20 azalmakta. Toprak hazırlığında % 60, İşçilikte % 70 avantaj sağlamakta. Çeltik üreticilerimizin Bakanlık olarak her zaman yanındayız. Dekara 86 TL mazot, gübre ve ton başına 100 TL ürün desteği veriyoruz. Çeltikte tava sulamada dekara sezonda 1500 ile 2500 metreküp su kullanılmasına rağmen, damla sulama yöntemi kullanılarak çeltik yetiştiriciliğinde bu oran 800-900 metreküpe kadar düşmektedir. Suya bundan sonra mücevher gibi davranmamız lazım. Su bizim için çok kıymetli. Bundan sonra çeltik üretiminde sulamayı tamamen damla sulamaya geçirmemiz lazım. Bu projenin başka bir faydası daha var. Sadece düz arazilerde değil eğimli arazilerde de çeltik üretilebilecek. Su kısıtı çeltik ekim alanlarının önünde engel olmayacak. Kendi kendimize yeterliliğimizin sürdürülebilirliği için de çok önemli bir proje."

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ "Damlaya Damlaya Çeltik Olur" projesi hakkında yaptığı açıklamasında; "Proje ile; çeltik yetiştiriciliğinde klasik tava sulama yöntemi yerine damla sulama yöntemi kullanılarak % 50 den fazla su tasarrufu sağlamak, su kısıtından dolayı çeltik ekim alanlarının arttırılmasının önündeki engeli kaldırmak, kuraklığın olduğu yıllarda çeltik ekim alanlarının daraltılmasının önüne geçmek, aşırı sudan dolayı toprağın biyolojik yapısının bozulmasının önüne geçmek, yer altı sularının kirlenmesini önlemek, bir yılda aynı alanda birden fazla ürün yetiştirmeyi amaçladık.

% 50 den fazla su tasarrufu sağlayan, aynı arazide bir yılda birden fazla ürün yetiştirme imkanı sunan, eğimli arazilerde dahi çeltik yetiştirilebilen "damlaya damlaya çeltik olur projesi; çevreye, çiftçiye, cebe dost. Ülkemiz topraklarında sürdürülebilir tarım için örnek bir projedir."

Tarla Günü ve Hasat Şenliği Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ' nin kendisinin kullandığı biçerdöver ile hasat yapması ve kendi elleriyle üreticilere pilav ikram etmesi ile devam etti. Program Dr. Bekir PAKDEMİRLİ' nin projeyi uygulayan ekip ve üreticilerle hatıra fotoğrafı çektirmesi ile son buldu.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ Çanakkale de ayrıca; Biga Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı açılışına katıldı, Sektör temsilcileri ile sektör toplantısında buluştu ve Biga'nın Kalafat köyünde bulunan doğa harikası Nilüfer gölünde incelemelerde bulundu.