T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KANOLA EKELİM YAĞ OLSUN BAL OLSUN

Yayın Tarihi : 9.09.2021

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında kabul edilerek finanse edilen "Kanola Ekelim Yağ olsun, Bal Olsun" projesi kapsamında Çanakkale'nin Eceabat ve Gelibolu ilçesine bağlı Evreşe beldesinde Projenin tanıtım ve Kanolada Neden Sertifikalı Tohumluk ve Kanola Yetiştiriciliği konulu iki farklı eğitim toplantısı düzenlendi.

Toplantılara Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ, Evreşe Belediye Başkanı Ali Kamil SOYUAK, İl Genel Meclisi Üyeleri Ali Şinasi TINAZ, Halil DUYMAZ, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Konu Uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Merve GÜZEL, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim BÜYÜKGAGA, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan EREN, Eceabat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yücel TOKGÖZ, Gelibolu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Özgür ZEYBEK, Eceabat Ziraat Odası Başkanı Özay KUZU, Köy Muhtarları, Teknik Personel ve çok sayıda üretici katıldı.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ toplantılarda yaptığı konuşmalarında; Dünyada soyadan sonra en fazla yetiştirilen yağlı tohumlu bitki kanoladır. Ülkemizde 19 ilde kanola üretimi yapılmakta olup, 2020 yılı verilerine göre 380 bin dekar alanda kanola ekilmiş ve ortalama dekara 320 kg verim alınmıştır. Çanakkale kanola üretimi açısından ülkemizde 6. sıradaki ildir. 2020 yılında 21.493 dekar alanda 6.290 ton kanola üretilmiş ve Türkiye kanola üretimin % 5'i Çanakkale'de üretilmektedir.

İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında kabul edilerek finanse edilen "Kanola Ekelim Yağ olsun, Bal Olsun" projesi kapsamında 162 üreticimize 12 bin dekar alanı ekecek 494 torba sertifikalı kanola tohumu % 25 üretici % 75 devlet katkılı olarak önümüzdeki günlerde dağıtılacaktır.

Proje ile amacımız; kanola üretiminde üreticileri sertifikalı tohum kullanmaya teşvik ederek; kendi elde ettikleri ürünü tohumluk olarak kullanmalarının önüne geçip bitkisel yağ üretiminde erusik asit içermeyen ürün elde edilmesini sağlamak, elde edilecek küspesinde glukozonalat içermeyen kanola üretilmesini sağlayıp hayvancılıkta ülkemizin kesif yem ham maddesi açığının kapatılmasını sağlamak ve bölgemizdeki kanola ekim alanını, verimini ve kalitesini arttırarak ülkemizin bitkisel yağ açığının kapatılmasına katkı sağlamak amaçlanmıştır.

Bunun yanında Arılar için çok önemli bir nektar ve polen kaynağı olan kanolanın ekim alanlarını arttırarak arıların ilkbahar beslenmesini ve yaza kuvvetli girmesini sağlayarak bal üretiminin arttırılması amaçlanmıştır. Dedi.

Toplantıda Ziraat Yüksek Mühendisi Özgül UÇAR tarafından "Kanola Ekelim Yağ olsun, Bal Olsun" projesinin tanıtımı ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Konu Uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Merve GÜZEL tarafından Kanolada Neden Sertifikalı Tohumluk ve Kanola Yetiştiriciliği konusunda katılımcılara sunum yapıldı.

Üreticilerin konu hakkındaki sorularının cevaplandırılmasının ardından toplantı sona erdi.