T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

BAYRAMİÇ TAHİN HELVASI ÇANAKKALE NİN COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALAN 8. ÜRÜNÜ OLDU

Yayın Tarihi : 20.08.2021

​Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinin 1870 yıllardan bu yana gelen önemli değeri, Milli Şairimiz İstiklal Marşımızın Yazarı Mehmet Akif ERSOY'un çocukluk anılarında sıkça bahsettiği ve çok sevdiği "Bayramiç Tahin Helvası" Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 09.08.2021 günü "mahreç işareti" ile 843 tescil numarası ile tescillenerek Çanakkale'nin 8. coğrafi işaret tescili alan ürünü oldu.

2020 yılında Bayramiç Tahin Helvasını Ülkemize ve dünyaya tanıtmak amacıyla Bayramiç Kaymakamlığı Başkanlığında, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bayramiç Ziraat Odası Koordinasyonunda ve Bayramiç helva üreticilerinin katkılarıyla coğrafi işaret tescili almak üzere çalışmalar başlatılmış.  Çalışmalar 4.02.2021 tarihinde sonuçlandırılarak,  C2021/055 başvuru numarası ile Türk Patent ve Marka Kurumuna Helva / Çikolata, şekerleme ve türevi ürünler grubundan "mahreç işareti" ile coğrafi işaret tescili almak için oluşum adına Bayramiç Ziraat Odası tarafından müracaatta bulunulmuş. Müracaat 03.05.2021 günü sonuçlandırılarak Türk Patent ve Marka Kurumu'nun "Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Bülteni" nde yayınlanmış; 3 aylık süre zarfında herhangi bir itiraz olmamasından dolayı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 09.08.2021 günü 843 tescil numarası ile tescillenerek Çanakkale'nin 8. coğrafi işaret tescili alan ürünü oldu.

2020 yılı verilerine göre Çanakkale ilinde toplam 524 ton tahin helvası üretilmiş olup Üretilen helvaların 404 tonunun üretimi Bayramiç ilçemizde gerçekleştirilmiştir. Coğrafi işaret tescili yapılan Bayramiç Tahin helvasının yıllık ortalama üretimi 400 ton olup, ilimiz ekonomisine yıllık 14 milyon TL katkısı bulunmaktadır. Talep gelmesi halinde 1.000 ton üretim kapasi mevcuttur.

Çanakkale ilinin Bayramiç ilçesi ile özdeşleşmiş olan Bayramiç Tahin Helvası; geçmişi 1870'li yıllara dayanan ve helva ustaları tarafından bilgi ve becerileri kuşaktan kuşağa aktarılarak; tahin, beyaz şeker, çöven, sitrik asit ve su ile üretilen; görünüş özellikleri itibariyle kendine has bir yapısı, tat ve kokusu bulunan bir tatlıdır. Bu kapsamada coğrafi sınır ile ün bağı bulunmaktadır. Bayramiç ve çevresindeki coğrafyada susam yetiştiriciliğinin yoğun olması, susam işleme ve helvacılık zanaatının gelişmesi, Bayramiç Tahin Helvasının bölge ile bütünleşmesini sağlamıştır.

Son yıllarda Çanakkale'nin öne çıkan ve bölgemize has ürünlere Coğrafi İşaret Tescili Tescili alma konusunda çalışmaların yoğunlaştığı ilimizde; 2021 yılında Geyikli Zeytinyağı. Yenice Kırmızı Biberi ve Bayramiç Tahin Helvası Türk Patent ve Marka Kurumunda Coğrafi İşaret Tescili alınmış. Bunun yanında Bayramiç Beyazı Ülkemizin 7. Çanakkale'mizin 1. ; Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili alan ürünü  olmuştur.

Bayramiç tahin helvasına ve diğer ürünlerimize coğrafi işaret tescili alınmasında emeği geçen herkese teşekkür ederiz.