T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

BİTKİSEL ÜRETİM DESTEKLEMELERİNDE MÜNAVEBE UYGULAMALARI KONULU TOPLANTI YAPILDI

Yayın Tarihi : 5.11.2019

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Bitkisel Üretim Desteklemelerinde Münavebe Uygulamaları ve Çanakkale'de Uygulanabilir Münavebe sistemleri konulu eğitim ve bilgilendirme toplantısı Çanakkale Ticaret Borsası toplantı salonunda yapıldı.

Toplantıya; Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ, Şube ve İlçe Müdürleri, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail KAYA, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya ÜZEN, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun BAYTEKİN, Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanları, Köy Muhtarları, Ziraat Odaları Temsilcileri, Teknik Personel ve üreticiler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ yaptı. KARADAĞ konuşmasında; "Tarımsal üretim; zor, uğraşı isteyen, meşakkatli bir sektördür. Bitkisel üretimde; en yüksek verimi elde edebilmek, en ekonomik şekilde üretim yapabilmek ve birim alandan en yüksek geliri elde edebilmek için bazı uymamız gereken kurallar, yetiştiricilikte yapmamız gereken işlemler vardır.  Bunlardan bir tanesi de münavebeli ekim, diğer adıyla ekim nöbetine uyarak yetiştiricilik yapmak.

Toprağın verimliliğini korumak için, ekim nöbeti uygulanması bir zorunluluktur. Ekim nöbeti uygulanması ile;  toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısı iyileştirilmekte, toprakta organik madde arttırılmakta, daha fazla su tutması sağlanmakta, toprağın verimliliği yükseltilmekte, yabancı otlar ve hastalık - zararlılarla mücadele etkinliği artırılmaktadır.

Bu amaçla Bakanlığımız;  "2018 üretim yılından başlamak üzere, çeltik ve örtüaltı üretimler hariç olmak üzere bir parsele üç yıl süreyle arka arkaya aynı tek yıllık bitki ekilirse, üçüncü üretim sezonu için destekleme ödemeleri yapılmaz." hükmü ile, 2018 yılından itibaren bitkisel üretim desteklemelerinden yararlanmada münavebe şartı getirmiştir.

Aynı tarlada;  2018 ve 2019 üretim yıllarında aynı ürünü yetiştirmiş olan ve 2020 üretim sezonunda da aynı ürünü yetiştirmeyi planlayan üreticilerimiz, Tebliğin ilgili maddeleri gereğince hem mazot/gübre desteğinden hem de varsa fark ödemesi desteklemeleri gibi diğer bitkisel üretim desteklemelerinden faydalanamayacaktır. 

Üreticilerimizin mağduriyet yaşamamaları, Bitkisel Üretim desteklemelerden faydalanabilmeleri, aynı zamanda daha yüksek verim elde edebilmeleri için ekim nöbetine uymaları gerekmektedir. Bu konuda tüm üreticilerimizi uyaralım, bilgilendirelim." Dedi.

Konuşmalarının ardından Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak EGESEL, 2019 YILI Bitkisel Üretim Desteklemeleri ve Desteklemelerde Münavebe Şartı ile Havza Bazlı Destekleme Modeli konularında katılımcılara sunum yaptı.

Ardından Çanakkale Onsekiz Mart Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun BAYTEKİN, "Münavebenin Önemi ve İlimizde Uygun Ekim Nöbeti sistemleri" konulu sunumlarıyla katılımcılara bilgiler verdi.

Toplantı katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.