T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

SONBAHAR DÖNEMİ ŞAP AŞILAMASI ÇANAKKALE’DE BAŞLADI

Yayın Tarihi : 30.09.2019

Ülkemiz genelinde her yıl ilkbahar ve sonbahar da yılda iki kez yapılan şap aşılamalarının Sonbahar dönemi şap aşılama çalışmalarına Çanakkale de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Çanakkale merkez ve bağlı ilçelerinde başlandı.

Sonbahar dönemi Şap Aşılama çalışmalarının başlamasıyla bir açıklama yapan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ  yaptığı açıklamada; Hastalığın hızlı bir yayılıma sahip olduğunu vurgulayarak "Hastalık Büyükbaş hayvanlarda verim düşüklüğü ve değer kaybı gibi çeşitli olumsuzluklara sebep olmakta, yayılımı ve etkisi itibarıyla özellikle et ve süt sığırcılığına büyük zarar vermektedir. Bu nedenle hayvan sahiplerinin işletmelerindeki hayvanları aşılatmaları zorunludur." ifadelerini kullandı. "Şap aşısı uygulanmamış olan hayvanlar il içerisinde işletmeden işletmeye nakledilemez, il dışı veteriner sağlık raporu düzenlenemez ve buzağı desteklemelerinden faydalanamazlar. Aşılamaya uygun tüm hayvanların aşılanması büyük önem arz etmektedir. Aşılama esnasında hayvanlar uygun şekilde kontrol altına alındıktan sonra aşılanmalıdır. Çok azda olsa hayvanlarda aşıya karşı ilk birkaç saat içerisinde alerjik reaksiyonlar oluşabilmekte, işletme sahibinin bu durumu yetkililere bildirmesi halinde alerjik reaksiyonun olumsuz sonuçları önlenebilmektedir. Alerjik reaksiyon sonucunda ölen hayvanların bedelleri bakanlığımız tarafından yetiştiriciye ödenmektedir. Aşılamaya bağlı olarak gelişen yavru atıklarında laboratuvar teşhisine bağlı olarak tazminat ödenmektedir."

"İlimizde Sığırlara Şap aşılaması ile birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı'nın programa eklediği Escherichia coli (E. coli) aşısı da uygulanmakta. Yetiştiricilerimizin aşılama gününde hayvanlarının başında bulunarak aşılarını yaptırmaları, ayrıca tüm programlı aşılamalarda hayvanlarını aşılatmaları ülkemizdeki hastalıklarla mücadelede büyük önem arz etmektedir." Dedi.