T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ORGANİK TARIMDA BİTKİ BESLEME VE BİYOLOJİK MÜCADELE PANELİ

Yayın Tarihi : 19.12.2018

ORGANİK TARIMDA BİTKİ BESLEME VE BİYOLOJİK MÜCADELE PANELİ VE SERTİFİKA TÖRENİ DÜZENLENDİ…

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce yürütülmekte olan Bakanlık ve İl Özel İdaresi destekli "Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi"  kapsamında düzenlenen "Organik Tarımda Bitki Besleme ve Biyolojik Mücadele Panel ve Sertifika" töreni Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Dr.İbrahim BODUR toplantı salonunda düzenlendi.

Panelde "Organik Tarımda Bitki Besleme" konusunda Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Enstitüsünde (UTEAM) konu uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Ülfet ERDAL, "Kompost Yapımı ve Prina Kompostunun Tarımda Kullanım Alanları" konusunu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin KAVDIR ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem ÖZKAN "Organik Tarımda Biyolojik Mücadele" konularında çok önemli bilgiler verdiler.

Törene Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ, TKDK Koordinatörü Hasan İSKENDER, Ziraat Odaları Başkanları, Kooperatif Başkanları, Muhtarlar, ÇOMÜ Öğretim üyeleri ve öğrencileri, İl ve İlçe Müdürlüğünden Teknik personeller ile çok sayıda üretici katıldı.

İl Müdürü Erdem KARADAĞ'ın yapmış olduğu açılış konuşmasında; "Çanakkale ili olarak 2002 yılında 115 üretici ile 7290 dekar alanda Ayvacık ve Gökçeada ilçelerimizde organik tarım faaliyetlerine başlandı.  Bu yıl Çanakkale'nin hemen hemen tüm ilçelerinde organik tarım yapılmaktadır.  İlde organik bitkisel üretim olarak toplam 645 üretici 45.630,63 da alanda 95 farklı ürün ile Organik Tarım yapmaktadır. Bunların başlıcaları Zeytin, bağ, meyve, yazlık ve kışlık sebzeler, tıbbi ve aromatik bitkiler, yem bitkileri ve bazı tarla ürünleridir.  Ayvacık İlçemizde Organik Kırmızı Et Üreticiler Birliğinin 30 üretici 1840 büyükbaş ile Organik hayvancılık yapılmaktadır. Ayrıca 41 üretici Gökçeada ilçemizde 1600 kovan ile organik bal üretmektedir.

İlimizde Bakanlığımız ve İl Özel İdaresi bütçeli olarak yürütülmekte olan "Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi" kapsamında bu yıl 255 üretici ile toplam 10.432 da alanda proje faaliyetleri yürütülmektedir. Gökçeada-Bozcaada Tarımsal Kalkınma ve İskan Projesi Kapsamında da Adalarda bulunan toplam 211 üretici 3.650 dekar alanda Organik tarım faaliyetlerini yürütmektedirler.

Proje faaliyetleri kapsamında: Organik Meyve ve Sebze, Organik Yem bitkileri, Organik Bağcılık, Organik Tarla bitkileri, Organik Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Organik Arıcılık, Organik Kırmızı Et üretimi Demonstrasyonlar, Organik Gübre, Organik İlaç dağıtımı yapılmaktadır" dedi.

Panel sonrasında "Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi" kapsamında yürütülen projede yer alan Grupların Başkanlarına (Ziraat Odaları ve Kooperatif Başkanlarına) Teşekkür belgeleri, Projedeki üreticilerimize Organik Tarım Sertifikaları verilerek, program sona erdi.