T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çiftlik Danışmanlık Sistemi Bölgesel Eğitiminin sekizincisi Çanakkale’de düzenlendi...

Yayın Tarihi : 10.12.2018

ÇİFTLİK DANIŞMANLIK SİSTEMİ KURULUYOR…

                Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen "Türkiye'de Çiftlik Danışmanlık Sisteminin Kurulmasına İlişkin Teknik Yardım Projesi" kapsamında Çiftlik Danışmanlık Sistemi Bölgesel Eğitiminin sekizincisi 3-7 Aralık 2018 tarihleri arasında Çanakkale'de düzenlendi.

            Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Entegre İdare ve Kontrol Daire Başkanlığı'ndan Ziraat Mühendisi Mehmet ÜNAL, Proje Takım Lideri Henry JOERGENSEN, Proje Takım Lider Yardımcısı Kemal SANDIK, Atatürk Üniversitesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Mehmet Akif YÖRÜK, Norveç'den Veteriner Hekim Janne Britt KRAKHELLEN, Hırvatistan'dan Bitki Koruma Denetçisi Adrijana NOVAK, Birleşik Krallık'tan Su ve Toprak Koruma Uzmanı Ian CONDLİFFE, Kırıklareli, Tekirdağ, Edirne ve Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüklerinden teknik personel ve Sivil Toplum Kuruluşlarından birçok danışman eğitime katılım gösterdi.

            Açılış konuşmasında Mehmet ÜNAL, bölgesel olarak gerçekleştirdikleri toplantılar ile bölgesel olarak çapraz uyumluluk gereği yaşanabilecek sıkıntıların tespitinin yapılmasının amaçlandığını ve bu toplantı çıktılarının Bakanlık politikasının belirlenmesinde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

            Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem KARADAĞ konuşmasında; "Her türlü riske açık ve zahmetli olarak bu işi yapan çiftçilerimiz hava sıcaklığından, yağmurdan, hastalık ve zararlılardan etkilenir. Dolayısıyla bizim işimiz tamamen iklime ve havaya bağlı. Bu riskleri daha aza indirmek için bilimsel verilerle teknolojiyi de kullanarak üretim yapmamız ve hizmet vermemiz gerekir. Burada en fazla iş sivil toplum kuruluşlarına düşmekte. Ama biz bu kültürü ülkemizde geliştiremedik. O yüzden bu danışmanlık sistemleri bana göre çok önemli. Geleceğimize, hayvancılığımıza, çiftçiliğimize, tarımsal üretimimize çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Planlarımızı ve çiftçilere uygulamalarımızı Avrupa Birliğine entegre olmuş bir şekilde gerçekleştirirsek başarılı olacağımızı düşünüyorum." dedi.

Avrupa Birliği kırsal kalkınma politikası, çiftçilere danışmanlık hizmetlerinden faydalanmalarını ve gerektiğinde yeni çiftlik danışmanlığı hizmetleri oluşturmada Üye Devletlerin üretici destekleme sistemlerini desteklemektedir. Toplantıda; Türkiye'de kurulması planlanan Çiftlik Danışmanlık Sistemi ile çiftçilerin danışmanlarını seçebilme ve gerektiğinde özgürce danışmanını değiştirme olanağının sağlanması; çapraz uyumluluk gereği çiftçi destekleme ödemelerinin, çiftçiler tarafından çevre, gıda güvenirliği, hayvan ve bitki sağlığı ve hayvan refahı ile ilgili temel standartlara uygunluğuna bağlanması gerektiği; iyi tarım ve çevre koşullarında, toprağın sürdürülebilirliğinin sağlanması gerektiği konuları ele alınarak bu süreçte yaşanılabilecek sıkıntılar konusunda bir dizi rapor hazırlandı.

Eğitim çalışması kapsamında Ezine Üvecik köyünde bulunan Karadane Zeytin İşletmesi ve Uluova Süt Sığırı İşletmesi ve de Gökçebayır köyünde bulunan Sezgin Zeytin Yağı Fabrikasına teknik gezi düzenlendi. Teknik gezi sonrası işletmelerin çapraz uyumluluk ile ilgili yakaladıkları standartlar konusunda değerlendirme toplantısı yapıldı. Değerlendirme toplantısından sonra katılımcılara çeşitli hediyeler verilerek sağladıkları katkılardan dolayı teşekkür edildi.

Takım Lideri Henry JEORGENSEN kapanış konuşmasında yapılan çalışmanın çok verimli geçtiği, çapraz uyumluluk için seçilen işletmelerin çok yerinde olduğu ve eğitim içeriğini sağladığını söyleyerek Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne ve teknik personele sağladıkları katkılardan ve misafirperverliklerinden dolayı teşekkür etti.