T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ÇANAKKALE İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRÜ ERDEM KARADAĞ:"BU PROJE TÜRKİYE’DE BİR İLK"

Yayın Tarihi : 30.11.2018

Arılı Kovan Dağıtımı Projesi…

"Çanakkale'de 5.750 Adet Arılı Kovan Dağıtımı Projesi" kapanış toplantısı Çanakkale Deniz Polis evinde düzenlendi.

Toplantıya; Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcıları Mehmet SEZER, Hakan BATIBEKİ, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, Çanakkale Arıcılar Birliği Başkanı Cahit İLERİ, Teknik personel ve arı üreticileri katıldı.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ toplantıda yaptığı konuşmada; Çanakkale İl Tarım Müdürlüğü tarafından, "Çanakkale'de 5.750 Adet Arılı Kovan Dağıtımı Projesi" kapsamında, % 20'si yetiştirici katkılı % 80'i hibe şeklinde, Çanakkale Arıcı Yetiştiricileri Birliği tarafından üyelerinden temin edilen 5.750 adet arılı kovan 400 arıcımıza dağıtıldı. Bu proje ile; Çanakkale ilinde arıcıları destekleyerek var olan arı ırkını korumayı ve kovan modernizasyonu sağlamayı, dolayısıyla arıcılıkta verimliliği, ekonomik kazancı artırmayı, arıcılığı koruyarak sürdürülebilir üretim yapılmasına destek olmayı amaçladık. Proje ile az kovanı olan arıcılarımızı teşvik ederek, destekledik. Bu proje Türkiye'de bir ilk. Biz bu projeyi %95 oranında bir başarıyla tamamladık. Şu anda 79 bin adet arılı kovana ulaşmış durumdayız. Kovan sayımızı ve buna bağlı olarak kalitemizi de biraz daha arttırmamız şart. Ülkemiz bal ihracatında önemli bir payı olan çam balı üretimini artırmamız gerekiyor. İlimiz ormanları çam balı için önemli bir kaynak oluşturuyor. Bunun için yakın bir zamanda çam balı üretimini artırmaya yönelik bir proje hazırlayarak hayata geçirmeyi planlıyoruz. Ben inanıyorum ki eğer bir işi severek yapıyorsanız, birazda inancınız varsa başarı da kendiliğinden geliyor. Biz her zaman Çanakkale Arı üreticisinin yanındayız." dedi.

Törende, Çanakkale Arı yetiştiricileri Birliği başkanı Cahit İLERİ de bir konuşma yaptı. İleri konuşmasında "  Arılardan; sadece bal değil, aynı zamanda arı sütü, polen, propolis ve balmumu gibi ekonomik olan, insan sağlığına büyük faydası bulunan farklı ürünler de üretmekteyiz. Çanakkale ilinde arıcılık son yıllardaki uygulanan projelerle ülke içinde önemli bir yere gelmiş bulunmaktadır. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile işbirliği halinde uyguladığımız bu projeden arıcılarımız çok memnun kalmışlar ve proje ilimiz arıcılığını son derece güçlendirmiştir. Biz Çanakkale Arı yetiştiricileri Birliği olarak Gökçeada'da arı ıslahı konusunda bir proje hayata geçiriyoruz. TANAP tarafından kabul edilen bir başka proje kapsamında yine Biga'da balmumu işleme tesisi kuracağız. Çanakkale arıcılığını geliştirmek için daha pek çok proje ile ilimizde bal üretimini,  kalitesini, arıcıların ekonomik gelirlerini artıracağız ." Dedi.

Projenin hazırlanmasında ve uygulanmasında emeği geçenlere plaket verilmesinin ardından toplantı sona erdi.