T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Sofralık Zeytin İşleme Teknikleri Konusunda Zeytin Üreticilerine Eğitim Verildi...

Yayın Tarihi : 12.11.2018

ALÇITEPELİ ÜRETİCİLERE SOFRALIK ZEYTİN İŞLEME YÖNTEMLERİ ANLATILDI…

                Eceabat'ın Alçıtepe köyünde Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü işbirliğinde        "sofralık zeytin işleme yöntemleri" konulu toplantı yapıldı.

 Toplantıya; Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü H. İbrahim BÜYÜKGAGA, Eceabat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yücel TOKGÖZ, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Araştırmacısı Gıda Mühendisi Dr. Şahnur IRMAK, teknik personeller ve çok sayıda üretici katıldı.

                Toplantının açılış konuşmasını yapan Erdem KARADAĞ; Toplantımıza bu kadar bayan üreticimizin katılması beni oldukça memnun etti. Biz üreticisine en fazla eğitim veren illerden birisiyiz. 2017 yılında toplam 26.000 üreticimize çeşitli konularda eğitim verdik. Toplantı düzenledik. Tarla günü düzenledik. Bu yıl daha ilk dokuz ayda 26.000 den fazla üreticimize eğitim verdik. Hedefimiz 30.000 üreticimize ulaşmak. Daha iki gün önce Eceabat merkezde zeytin hastalık ve zararlılarıyla ilgili toplantı düzenledik. Bugün burada sizlere Sofralık zeytin işleme teknikleri konusunda uzmanımız eğitim verecek. Siz bizden hangi konuda, ne zaman bir eğitim talep ederseniz biz vermeye hazırız. Hafta sonu olsun, gece olsun sizlerin talep ettiği konulardaki eğitimi gelip anlatmaya hazırız. Zeytin Eceabat tarımında önemli bir yere sahip. Zeytinde istediğimiz geliri elde edebilmek için bakımlarını iyi yapmalıyız. Zeytini işleyerek sattığımızda 2-3 kat daha fazla gelir elde etmemiz mümkün olmaktadır. Bunu da bir çatı altında yapabilirsiniz. Markalaşarak yapabilirsiniz. Bu konuda bizde elimizden gelen her türlü desteği sizlere vermeye hazırız. Dedi.

                Daha sonra Zeytincilik Araştırma Enstitüsünden Gıda Mühendisi Dr. Şahnur IRMAK, "yeşil ve siyah sofralık zeytin işleme yöntemleri" konulu sunumunu yaptı. Sunumunda Şahnur IRMAK kaliteli sofralık zeytin elde etmenin ilk yolunun zeytin bahçelerine iyi bakmaktan geçtiğini, hasadın sırıkla değil elle yapılması, toplanan zeytinlerin çuvallarla değil kasalarla taşınması ve fazla bekletilmeden işlenmesini, zeytini kırmak için taş değil tahta tokmak kullanılmasını, sofralık zeytin işlemedeki yeni teknolojileri ve çeşitli sofralık zeytin işleme yöntemlerini anlattı.

                Özellikle Alçıtepe köyündeki kadın üreticilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantı, soru-cevap bölümünün ardından Alçıtepe muhtarının hazırlattığı ikramlarla son buldu.