T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Toplu Olarak Yapılan Biyoteknik Mücadelelerde Başarı Kaydedilmeye Başlandı...

Yayın Tarihi : 5.09.2018

Domates Güvesi (Tuta absoluta) Zararlısına Karşı Biyoteknik Mücadele ve Kanadı Noktalı Sirke Sineği (Drosophila suzukii) tanımı ve mücadelesi Toplantısı…

2017 üretim sezonu içerisinde Çanakkale'de domates güvesi (Tuta absoluta)'ne karşı toplam 15 bin dekar alanda toplu mücadele uygulama projesi başarıya ulaşınca, 2018 üretim sezonu içerisinde projeye dahil edilen üretici sayımız giderek artıyor. 12 Temmuz 2018 Perşembe günü İl Müdürümüz Erdem KARADAĞ ve domates üreticilerimizin de katılımıyla Ayvacık ilçesi Kösedere köyünde Domates güvesini tanıtmak, mücadelesi hakkında bilgi vermek ve geçtiğimiz sezon Ezine ve Merkez ilçede uygulanan biyoteknik mücadele deneyimlerimiz üreticilerimize sunum eşliğinde aktarıldı. 100 üretici ve yaklaşık 600 da alan proje kapsamına alınarak üreticilere ilaçlama zamanına dikkat etmeleri, toplu mücadele yapmaları ve sezon sonunda derin sürüm yapılarak domates artıklarının toprağa karıştırmaları konusunda bilgiler verildi. Yoğun olarak domates yetiştiriciliği yapılan alanlarda kimyasal ve diğer mücadele yöntemlerine ilave olarak biyoteknik mücadelenin nasıl yapılacağı anlatıldı.

Toplantının açılış konuşmasında İl Müdürü Erdem KARADAĞ; geçtiğimiz sezon Ezine ve merkez ilçede uygulanan domates güvesine karşı biyoteknik mücadele yönteminin çok başarılı olduğunu ve bu başarının Ayvacık ilçesinde de mümkün olabileceğini belirtti. Kış aylarının ılıman geçmesi nedeniyle tüm hastalık ve zararlılarda yoğun bir artış olduğunu ve mücadeleye azami özen gösterilmesi gerektiğini bildirdi. Ayrıca üretim sezonu içerisinde birçok meyvede zarar yapan sirke sineği mücadelesi konusuna dikkat çekti.

İl Müdürlüğümüz teknik personeli Ziraat Yüksek Mühendisi Figen EFİL ve Dr. Berrin ALACA istilacı tür olan, kanadı noktalı sirke sineği (Drosophila suzukii) tanımı ve mücadelesi, canavar otu (Orabanche spp.), canavar otu mücadelesi ve Domates Güvesi (Tuta absoluta)  hakkında üreticilere bilgiler verdiler.

Toplantı sonunda, proje uygulanan alanlardaki domates üreticilerimizle yapılan kısa röportaj videosu izlenerek zararlı hakkında bilgi içeren el broşürleri üreticilerimize verildi. İl Müdürümüz tarafından teşvik amaçlı Domates güvesi mücadelesinde kullanılmak üzere su+feromon tuzakları toplantıya katılan tüm üreticilerimize dağıtıldı.

Toplantı sonunda gelen soruların cevaplanmasıyla program sona erdi.