T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Uluslararası Çeltik Çalıştayı Düzenlendi

Yayın Tarihi : 6.08.2018

ÇANAKKALE'DE ULUSLARARASI ÇELTİK ÇALIŞTAYI YAPILDI…

2018 Troya yılı etkinlikleri kapsamında 25 Temmuz 2018 tarihinde Biga ilçesinde "Çeltikte Yeni Gelişmeler Semineri" ve 26-27 Temmuz 2018 tarihleri arasında Çanakkale Merkezde toplamda 850 kişinin katılımı ile Uluslararası Çeltik Çalıştayı düzenlendi.

Ülke çeltik üretiminde 4. Sırada yer alan Çanakkale'de düzenlenen uluslararası etkinlik Çanakkale Valiliği, Tarım ve Orman Bakanlığı Çanakkale İl Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile Biga ve Ezine Kaymakamlıkları tarafından 2018 Troya yılı kapsamında düzenlendi. Dünyada ve ülkemizde çeltik üzerine araştırma yapan bilim adamlarının geldiği Çalıştaya; Çanakkale Vali Yardımcısı Cezmi BATUK, Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem KARADAĞ, Çankırı Tarım ve Orman İl Müdürü Osman ÇAKIR, Kırıkkale Tarım ve Orman İl Müdürü Sırrı YILMAZ, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Daire Başkanı Dr. Suat KAYMAK, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Arda AKÇAL, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitisü Müdürü Dr. Tevfik TURANLI, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan TÜLEK, 15 ilden Şube ve İlçe Müdürleri, Ziraat Odaları başkan ve temsilcileri, Çeşitli Üniversitelerden akademisyenler, Bakanlık, Araştırma Enstitülerinden katılan araştırmacılar, Özel sektör temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları ve çok sayıda üretici katıldı.

Açılış konuşması yapan İl müdürü Erdem KARADAĞ; "Dünyada yaşayan insanların yarıdan fazlasının ana besin kaynağı çeltik ülkemize yaklaşık 500 yıl önce gelmiştir. Ülkemizde üretim miktarı bakımından yaklaşık %70'i Marmara Bölgesinden karşılanan çeltik ilimizde de önemli bir yere sahiptir. Ülkemiz çeltik üretiminde 4. sırada yer alan Çanakkale'de düzenlediğimiz bu çalıştayda ilimizdeki ve diğer illerdeki çeltik üreticilerini teknik konularda bilgilendirmek, sorunlarına yönelik çözüm önerileri sunmak ve ülkemiz çeltik üretimi için yapılacak çalışmalara katkı sağlamak amaçlanmıştır.  Çalıştay boyunca Çeltikte yabancı ot, hastalık ve zararlılar, Çeltik ıslahı çalışmaları, Biyolojik çeşitlilik, Çeltiğin gübrelenmesi, Çeltikte sulama ve kalite özellikleri gibi çeşitli konular ele alınacaktır. Çalıştaya dünyanın farklı üniversitelerinden gelen çeltik konusunda uzman bilim insanlarına, ülkemizin çeşitli üniversite ve Araştırma Enstitülerinden gelen uzmanlara, Bakanlık temsilcilerine, İl ve İlçe müdürlüklerinden gelen teknik elemanlara, özel sektör temsilcilerine, Türkiye'nin farklı illerinden ve Çanakkale'den gelen çeltik üreticileri ile üniversite öğrencilerine katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum".

            Çalıştayın son gününde tüm sektör temsilcilerinin katılımı ile toplantı düzenlenerek yetkililere ulaştırılmak üzere sonuç raporu hazırlandı.