T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Biçerdöver Kontrolörleri Hizmet İçi Eğitimi” ile “Tarımda İş Güvenliği” semineri düzenlendi

Yayın Tarihi : 4.06.2018

Hasat Sezonu ile Birlikte Biçerdöver Tarla Kontrollerine Başlandı…

İl Müdürlüğümüzce 2018 yılı hasat kayıpların azaltılması ve kontrollü biçim yaptırılması amacıyla İl Müdürlüğümüz teknik personellerine yönelik "Biçerdöver Kontrolörleri Hizmet İçi Eğitimi" ile "Tarımda İş Güvenliği" semineri İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlendi.

Çanakkale ilinde Biçerdöver tarla kontrollerinde görev alacak olan 75 kontrolöre 31 Mayıs 2018 tarihinde İl Müdürlüğü toplantı salonunda "Biçerdöver Tarla Kontrollerinde Dane Kaybı" konulu eğitim verildi. Düzenlenen eğitimde ÇOMÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gıyasettin ÇİÇEK dane kaybı ölçüm metotlarının yanı sıra biçerdöverle hasatta dane kaybının en çok görüldüğü noktalar ile kayıpların önlenmesinde alınacak önlemler hakkında bilgiler verdi.

Düzenlenen eğitim sonrası arazide dane kaybının önlenmesine yönelik çalışacak kontrolörlere Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak EGESEL "Çok riskli bir yıl geçirmekteyiz. Hastalık ve zararlılarla olan mücadelemizde üreticilerimizin emek vererek ürettiği ürünleri korumak için çalıştık. Gerek üreticilerimizin gerekse bizlerin emeklerimiz sonucu hasat olgunluğuna gelen ürünlerde dane kaybının mümkün olduğunca olmaması yönünde çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

 Ayrıca dane kaybının yanında ülke ekonomimiz için de oldukça önemli bir yere sahip olan sap saman kaybını önlemek adına arazinin elverdiği ölçüde alttan biçim yaptırılmasıyla ilgili uyarılarda bulundu. Çiftçilerimizin büyük emek, zaman ve masrafla üretmiş oldukları tarla bitkilerinin zamanında, en az dane kaybı ile tekniğine uygun olarak biçilmesini sağlamak ve bu sayede milli servet kaybını önlemek amacıyla kontrolörlerimizden oluşan ekipler ile biçerdöver tarla kontrolleri yapılmaktadır. Biçerdöver tarla kontrollerinde üreticilerimizin hasat sırasında tarlalarında bulunarak hasat işlemini takip etmeleri gerekmektedir. Böylelikle dane dökümü ile sıkıntı yaşandığında hasat bitmeden bir an önce biçerdöver operatörüne gerekli uyarıda bulunması ile dane kayıplarının önüne geçilmesi sağlanmış olacaktır. İl Müdürlüğümüz kontrol ekiplerinin rutin kontrollerinin yanında, hasat sırasında dane dökümünde sıkıntı yaşanması halinde üreticilerimizin en kısa sürede İl Müdürlüğümüze bilgi vermesiyle gerekli işlemler yapılacaktır" dedi.

Daha sonra Müdürlüğümüz bünyesinde çalışan teknik personele yönelik "Tarımda İş Güvenliği" konulu seminer düzenlendi. Seminerde ÇOMÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sarp Korkut SÜMER iş güvenliğiyle ilgili genel bilgilendirmenin yanında tarımda iş güvenliğinin yasal mevzuatları hakkında da detaylı bilgilendirmede bulundu.

Toplantı katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından sona erdi.