Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman'ın katılımlarıyla, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, 2016 yılından bu yana sürdürülen "Hayalet Av Araçları ve Sucul İstilacı Türler Farkındalık Projesi" kapsamında çıkarılan hayalet ağlar Yat Limanı önünde sergilendi.
Sentetik malzemeden oluşan, sucul ekosistemde parçalanıp çözünerek mikroplastik kirliliğine yol açan, üzerlerini örttükleri resiflerde yaşayan deniz tabanı canlılarının ışık, besin ve oksijen alımını engelleyerek önemli denizel yaşam alanlarını tahrip eden “Hayalet Ağlar"ın denizlerden çıkarılmasıyla; su ürünleri yaşam alanlarının korunması, terk edilmiş av araçlarının neden olduğu kontrolsüz avcılığın engellenmesi, biyolojik ve ekonomik kayıpların azaltılması dolayısıyla da balıkçılık faaliyetlerinin canlandırılması amaçlanıyor.
Proje kapsamında son dokuz yılda, 61 farklı lokasyonda toplam 1.015.700 m² deniz alanı tarandı ve yaklaşık 34.620 m² hayalet ağ denizlerden çıkarıldı. 2024 yılında KONTROL 17 isimli su ürünleri kontrol ve denetim botu ile Biga İlçesi sınırlarındaki yapay resiflerde çalışmalar yürütüldü. Bu dönemde 13 lokasyonda çalışma yapılarak 500.000 m² alan tarandı ve 16.000 m² hayalet ağ bertaraf edildi.
Çanakkale Valisi Ömer Toraman, "Hayalet ağ olarak adlandırılan atıklar. Balıkçılık faaliyetleri yürütülürken çeşitli sebeplerle deniz alanında kalan ağlar, deniz hayatı için çok büyük bir tehlike ve risk oluşturuyor. Deniz canlıları açısından istenmeyen bir duruma sebebiyet veriyor. Bu çerçevede Tarım Bakanlığımızın da talimatlarıyla 2016 yılından bugüne kadar Çanakkale ilinde, kıyı bölgesinde, deniz alanlarında düzenli olarak taramalar yürütülüyor. Bu taramalar neticesinde de tespit ettikleri hayalet ağların denizden çıkarılması için de gayret gösteriyorlar. Bu sene 2024 yılı faaliyet programı içerisinde Çanakkale'de yaklaşık 500 bin metrekarelik bir alan tarandı" dedi.
Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan ise, projenin önemini vurgulayarak, "Denizlerimizin korunması ve sürdürülebilir bir ekosistem için bu mücadele hayati önem taşıyor. Her çıkarılan hayalet ağ, deniz yaşamına doğrudan katkı sağlıyor" ifadelerini kullandı.
Proje, Türkiye'nin deniz ekolojisini koruma çabalarında ulusal düzeyde bir model oluşturuyor.