T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

MENENGİÇTEN ANTEP FISTIĞINA UZANAN BAŞARI ÖYKÜSÜ ŞAPKÖY'DE 3. HASAT ŞENLİĞİ

Yayın Tarihi : 10.09.2024

Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman'ın Katılımıyla Şapköy Köyü'nde gerçekleşen 3. Geleneksel Antep Fıstığı Hasat Şenliği; antep fıstığı üreticileri ve yerel halkın yoğun ilgisiyle karşılandı. Şapköy Köyü'nde yapılan etkinlik, antep fıstığı üreticilerini ve yerel halkı bir araya getirdi.

Hasat şenliğine; Ayvacık Kaymakamı Salih Sak, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Ayvacık Belediye Başkanı Mesut Bayram, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Şapköy Muhtarı Nevzat KAPTAN, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, Ayvacık İlçesi Kurum Temsilcileri Teknik Personel, Köy Muhtarları ve çok sayıda üretici katıldı.

Hasat etkinliği, sabah saatlerinde başladı. Belirlenen bahçelerde antep fıstığı toplayan üreticiler, göz dolduran bir verimle sezonun ilk hasadını gerçekleştirdi. Ardından, yeni açılan Antep Fıstığı İşleme ve Paketleme Tesisi ziyaret edilerek, tesis hakkında bilgi alındı.

Yapılan protokol konuşmalarında antep fıstığının bölgesel kalkınma ve ekonomi üzerindeki olumlu etkilerine vurgu yapılarak; tesisin resim sergisi ve standları gezildi.

Etkinlik, hediye ve plaket takdiminin ardından, ikram ve konser programıyla devam etti. Yerel sanatçıların sahne aldığı konser alanında katılımcılar keyifli anlar yaşadı.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, etkinlikte yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“Tarımsal üretim, sabır, emek ve özveri gerektiren zorlu bir iştir. Özellikle meyvecilik alanında bu sabır ve zaman ihtiyacı daha da artmaktadır. Yatırımların ve emeğin karşılığını almak için sabırla beklemeniz gerekir. Bu süreçte çeşitli faktörlerden kaynaklanabilecek risklerle karşılaşabilirsiniz. Bu riskleri minimize etmek ve sürdürülebilir üretim sağlamak adına alternatif üretim modellerini benimsememiz son derece önemlidir. Her şey yolunda gitse bile, pazar bulma zorlukları yaşayabilirsiniz. Bu nedenle, üretim ve pazarlama stratejilerimizi sürekli olarak gözden geçirmeli ve geliştirmeliyiz."

Türkarslan, antep fıstığı ve tesisin önemine de değinerek şöyle devam etti: “Antep fıstığı üreticilerimizin ürünlerine değer katacak olan bu tesis, sadece bölgesel kalkınmayı desteklemekle kalmayacak, aynı zamanda ülkemizin tarım sektörünü de güçlendirecektir. 1960 yılında menengiç ağaçlarının aşılanmasıyla başlayan antep fıstığı tarımı, Gaziantep Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen projelerle büyük bir gelişim göstermiştir. Bu süreçte Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ayvacık İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen aşı çalışmaları sonucunda yaklaşık 220.000 göz aşısı yapılmıştır. İlçede 4.650 dekarlık alanda ortalama 585 ton antep fıstığı üretimi gerçekleştirilmektedir. Bu projeye emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ediyorum ve bölgemizin tarımsal potansiyelinin daha da artırılması için çalışmalarımızın devam edeceğini vurgulamak istiyorum. 3. Antep Fıstığı Hasat Şenliği Hayırlı olsun."Dedi.

​Üreticilerin Görüşleri:

Şapköy'ün antep fıstığı üreticileri bu tesisin hem ürünlerinin işlenmesi hem de pazarlarına ulaşması açısından önemli bir gelişme olduğunu belirttiler. Kaliteli işleme ve paketleme ile ürünlerinin değerinin artacağına inandıklarını vurguladılar. Ayrıca, gelişmiş tesis sayesinde antep fıstığının katma değerinin yükseleceğini ve bunun, kendilerine daha iyi bir yaşam standardı sağlayacağını ifade ettiler.