T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

ÇANAKKALE BAYRAMİÇ’TE AKDENİZ MEYVE SİNEĞİYLE MÜCADELE ETKİNLİĞİ

Yayın Tarihi : 6.09.2024

Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde, meyve üreticilerini ve çiftçileri bilgilendirmek amacıyla önemli bir etkinlik düzenlendi. Akdeniz Meyve Sineği'nin (AMS) meyve bahçelerine verdiği zararları azaltmak ve mücadeleye dikkat çekmek için gerçekleştirilen etkinlikte, vuruklu meyveler siyah torbalara toplanarak imha edilmesi gerektiği vurgulandı.

Akdeniz Meyve Sineği, meyve bahçelerinde büyük ekonomik kayıplara yol açabilen ve meyve ihracatını engelleyen bir dış karantina zararlısı olarak biliniyor. Başlıca konukçuları arasında kayısı, şeftali, nektarin, erik, ayva, armut, elma, incir, Trabzon hurması, nar ve turunçgiller yer alıyor. Zararlının yoğun olduğu dönemlerde, mücadele edilmediği takdirde meyvelerde %100'e varan ekonomik kayıplar görülebiliyor.

2024 yılında ilk kez temmuz ayında tespit edilen Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele çalışmaları, Bayramiç, Lâpseki ve Merkez ilçelerinde biyoteknik, kimyasal ve kültürel yöntemlerle sürdürülüyor. Bu kapsamda iki defa kimyasal mücadele ilanı verilmiş bulunuyor.

Mücadelenin etkinliği ve kültürel tedbirlerin önemi konusunda farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen etkinlikte, İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Nazan Türkarslan, Bayramiç Kaymakamı Sayın Emrah Bütün, Bayramiç İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sayın İbrahim Çobanoğlu, köy muhtarları, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik elemanları ile üreticiler bir araya geldi.

Etkinlikte, hasat artığı meyvelerin ve yere dökülmüş vuruklu meyveler siyah naylon torbalara toplanarak güneş altına bırakıldı üreticilere sonrasında bu ürünlerin imha edilmesi gerektiği anlatıldı.  İl Tarım ve Orman Müdürü Sayın Nazan Türkarslan, yaptığı açıklamada, "Akdeniz meyve sineği mücadelesinde kültürel önlemler, mekanik, biyolojik ve biyoteknik mücadelenin önemine vurgu yaparak son çarenin kimyasal mücadele olğuna vurgu yaptı.

Etkinlikte, teknik elemanlar tarafından üreticilere Akdeniz Meyve Sineği mücadelesi ve kültürel tedbirler hakkında bilgilendirme yapıldı. Bu sayede, konuya dikkat çekilmesi, farkındalık yaratılması ve üreticilere örnek teşkil edilmesi hedeflendi.