T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

ÇANAKKALE’DE KADIN ÇİFTÇİLER ÜRETİYOR, EKONOMİ KAZANIYOR! TEKNİK GEZİLERLE BİLGİ, ÜRETİMLE KALKINMA

Yayın Tarihi : 27.06.2024

Çanakkale’de süs bitkileri yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilen “İhracata Yönelik Süs Bitkileri Üretim Potansiyelinin Arttırılması Projesi” kapsamında; kadın girişimcilerimize yönelik İstanbul ve Yalova’ya teknik gezi düzenlendi.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Ziraat Odası, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamuller İhracatçılar Birliği ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi’nin ortaklığında hayata geçirilen proje, Çanakkale Valiliği ve İl Özel İdaresi’nin de desteğiyle gerçekleştiriliyor.

Projeye istinaden, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde başlatılan çalışmalar kapsamında, 13 kadın girişimci İstanbul ziyaretinde “SS Flora Süs Bitkileri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nde düzenlenen müzayedeye iştirak ederek, üreticilerin müzayedeye nasıl katılacağı, çiçeklerin nasıl hazırlanacağı gibi süreçleri gözlemleyerek bilgilendirildi.

Teknik gezi Yalova İli ile devam etti. Burada Türkiye’nin en büyük dış mekan süs bitkileri ihracatçıları, 44 işletmenin bir araya gelerek oluşturduğu “Garden A.Ş. Süs Bitkileri Üretim Firmaları” ile yine ülkemizin en büyük orkide üreticisi Solo Plant Süs Bitkileri Üretim ve Pazarlama Ltd. Şti. ziyaret edildi. Üretim modelleri ve pazarlama yöntemleri hakkında bilgi alan girişimciler, sektördeki gelişmeleri yakından takip etme imkanı buldu.

Çanakkale’nin Süs Bitkileri Üretim Potansiyeli Arttırılacak

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, projenin Çanakkale’nin tarımsal ekonomisine önemli katkılar sağlayacağına ve bölgedeki çiftçilerin gelir seviyelerini yükseltmesine yardımcı olacağına vurgu yaptı.

Türkarslan, ihracata yönelik süs bitkileri üretiminin son yıllarda Türkiye’de önemli bir potansiyel yakalayan bir tarım sektörü olduğunu ve Çanakkale’nin coğrafi konumu ve iklim şartlarının süs bitkileri yetiştiriciliği için oldukça uygun olduğunu ifade etti.

​Hedef: Kadın Girişimciliğini Teşvik Etmek

Projenin önemli bir ayağını da kadın girişimciliğinin teşvik edilmesi oluşturuyor. 13 kadın çiftçinin katılımıyla başlayan projede, kadınlara süs bitkileri üretimi ve pazarlaması konusunda eğitim veriliyor. Böylece, kadınların bu alanda girişimci olmaları ve kendi işlerini kurmaları teşvik ediliyor. Proje kapsamında, kadınlara hibe desteği de sağlanacak. Süs Bitkileri Sektörü Çanakkale’ye Yeni Bir Fırsat Sunuyor Süs bitkileri sektörü, son yıllarda Türkiye’de hızlı bir şekilde büyüyen bir sektör.​ Özellikle ihracat potansiyeli yüksek olan bu sektör, Çanakkale gibi tarıma elverişli bölgelere yeni bir fırsat sunuyor. Çanakkale’de hayata geçirilen proje ile bu potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesi ve bölgenin kalkınmasına katkıda bulunulması hedefleniyor."