Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Kurban Bayramı'nda vatandaşların sağlıklı et tüketmeleri için önemli uyarılarda bulundu. Özellikle ehil olmayan kişiler tarafından sağlıksız koşullarda yapılan kıyma çekimine karşı dikkatli olunmasını vurguladı.
Türkarslan: Belediyelerden İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı ile Tarım ve Orman İl-İlçe Müdürlüklerinden Et İşleme Tesis Onayı veya kasaplık faaliyeti amaçlı İşletme Kayıt Belgesi olmayan işletmelerde kıyma çekimi yapılamayacaktır. Bu tür ehil olmayan işletmeler, Kurban Bayramı boyunca belediye zabıta ekipleri ve Tarım ve Orman İl-İlçe Müdürlüklerine bağlı denetim ekipleri tarafından sıkı bir şekilde denetlenecek olup denetimlerde yasa dışı faaliyet gösteren işletmelere gerekli yasal ve idari yaptırımlar uygulanacaktır.
Türkarslan, Kurban Bayramı'nda sağlıklı et tüketilmesi için şu tavsiyelerde bulundu:
Kurban Seçimi: "Tarım Cebimde" uygulaması ile kurbanlık hayvanınızın birçok bilgisine kolayca ulaşabilirsiniz. Bu sayede hayvanın gerekli aşılarının yapılmış olduğundan ve resmi küpeye sahip olduğundan emin olabilirsiniz. Kurbanlık hayvanın yaşı, dini kurallara uygun olması açısından önemlidir. Bu sayede hasta veya zayıf bir hayvan seçme riskini minimize edebilirsiniz. Sadece küpe numarası ve aşı bilgisi bulunan hayvanları tercih edin. Hayvanın genel sağlık durumunu gözlemleyin. Mümkünse veteriner hekime danışarak hayvanın sağlık kontrolünü yaptırın.
Hayvanların Nakli ve Bakımı: Kesim öncesi hayvanlar yorulmamalı, strese sokulmamalı ve eziyet edilmemeli.
Neden İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri Tarafından Kontrol Edilen ve Veteriner Hekim Denetiminde Kesim Yapılan Yerleri Tercih Etmeliyiz?: Bu sayede, hem hayvanların hem de kesimhanenin hijyenik ve sağlıklı koşullara uygun olduğundan emin olabilirsiniz. Veteriner hekimler tarafından yapılan kontroller ile kurbanlık hayvanların sağlıklı olduğundan emin olunur. Bu sayede, zoonoz hastalık riski en aza indirilmiş olur. Denetlenen ve veteriner hekime tabi kesimhanelerde, kesim işlemleri hijyenik ve usulüne uygun şekilde yapılmaktadır. Bu da etin hijyenik ve sağlıklı olmasını sağlar. Denetlenen kesimhanelerde, hayvanların refahına da özen gösterilir. Hayvanlar strese sokulmadan ve acı çekmeden kesilir.
Dinlendirme: Kesimden sonra etlerin soğuk ortamda yaklaşık 1 gün dinlendirilmesi gerekir. Bu sayede etteki kasların gevşemesi ve lezzetinin artması sağlanır. Etlerin dinlendirilme süresi hava sıcaklığına göre değişir. Genellikle 24 saat dinlendirme idealdir. Dinlenen etler, kemiklerinden ayrılarak ve istenilen büyüklükte parçalara ayrılarak işlenebilir. Yağlı ve sinirli kısımlar etlerden ayrılmalıdır. İşlenen etler, buzdolabı poşetlerine veya gıdaya uygun kaplara konularak muhafaza edilmelidir. İşleme: Uzun süre muhafaza edilecek etler, tek kullanımlık porsiyonlar halinde gıdaya uygun ambalajlarda -18°C'de saklanmalı.
Kıyma Çekimi: Kıyma, Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı et parçalama tesisleri veya sisteme kayıtlı kasaplarda çekilmeli. Seyyar kıyma çekiciler ve bakkallar gibi işletmelerden uzak durulmalı.
Muhafaza: Kıyma, tek kullanımlık porsiyonlar halinde gıdaya uygun poşetlerde -18°C'de saklanmalı. Çözülecek etler +4°C'de (buzdolabında) çözülmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.
Kurban Bayramı'nda etlerinizi ehil ellerde ve sağlıklı koşullarda işlettirmeniz önemlidir. Unutmayın, hijyenik ve sağlıklı et için bilinçli olalım!
Türkarslan, "Kurban Bayramı'nın milletimize ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini diliyorum. Bu mübarek bayram vesilesiyle birbirimize daha çok yakınlaşmalı, sevgi ve saygıyı ön plana çıkarmalıyız. Tüm vatandaşlarımızın Kurban Bayramı'nı en içten dileklerimle kutluyorum" Dedi.