Çift Kabuklu Yumuşakça Üretim Alanları
Güncelleme Tarihi Eylül 2024
İl Müdürlüğümüz Canlı Çift Kabuklu Yumuşakça İzleme çalışmaları, Bakanlığımızın 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği ve 29.06.2015 tarih ve 22949 sayılı ''Avcılık veya Yetiştiricilik Yoluyla Elde Edilen Çift Kabuklu Yumuşakça Üretim Alanlarının Belirlenmesi, Sınıflandırılması, Ürün Alımına Açılıp Kapatılması ve Numune Alımına İlişkin Uygulama Talimatı'' gereğince yerine getirilmektedir. İlimiz izleme istasyonları ile ilgili bilgiler aşağıdaki tablodaki gibidir.
İSTASYON NO (AB NO) | İSTASYON ADI | ÜRÜN ADI | ÜRÜN ALIM ŞEKLİ | İSTASYON SINIFI |
111 | Ilgardere | Karamidye | Avcılık ve Yetiştiricilik | B |
129
| Çamlık | Karamidye | Avcılık ve Yetiştiricilik | B
|
127
| Musaköy
| Karamidye
| Avcılık ve Yetiştiricilik
| B
|
NAKİL BELGESİ
AB izleme istasyonlarından sadece AB işlenmiş ürün onaylı tesisler Nakil Belgesi talebinde bulunabilmektedir. Nakil Belgesi talebinde bulunan AB'ye işlenmiş Çift Kabuklu Yumuşakça ihracat izni olan firmalar, öncelikle firmasına ait bilgilerin yanı sıra firması adına avcılık yapacak olan kişilerin listesini bildirir. Bildirdiği kişilerin toplayıcı belgesi, kullanılacak teknenin ise ruhsatı olmak zorundadır. İlgili firma adına Çift Kabuklu Yumuşakça toplayacak olan avcıların isimleri, Müdürlüğümüzce Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanlığına bildirilir. Bu işlemleri tamamlanan firmalar bir gün önce İl Müdürlüğüne Nakil Belgesi almak için dilekçe ile başvuru yapar. Dilekçesi avlayacağı ürünün miktarını ve hangi araçla nakledeceğini içermek zorundadır. Avcılık İl Müdürlüğümüz gözetim ve kontrolünde gerçekleştirildikten sonra; firmaya 24 saat geçerli olan bir Nakil Belgesi düzenlenmektedir.
Müdürlüğümüz bilgisi dışında yapılan her türlü çift kabuklu yumuşakça avcılığı yasak olup; 5/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ kapsamında cezai işlem uygulanmaktadır.