Çanakkale'nin Bayramiç ilçesi Ağaçköy köyünde, susam üreticileri için düzenlenen tarla gününde, makineli susam hasadı yapıldı.
Organik tarım sertifikalı, yerli ve milli susam çeşitlerinin geliştirilmiş özel bir makine ile hasat edilmesi üreticilere uygulamalı olarak gösterildi.
Susam tarımında el emeğine duyulan yoğun ihtiyaç ve genç nüfusun köylerden kente göçü, Türkiye'deki susam üretiminin önündeki en büyük engeller olarak öne çıkıyor. Bu nedenle Türkiye'de ekim alanları azalmıştır. Türkiye genelinde 204 bin dekar alanda yalnızca yaklaşık 15 bin ton civarında susam üretilmektedir. İhtiyacın büyük bir kısmı yurt dışından ithal edilmektedir. Çanakkale ilimizde 3 bin 300 dekar alanda yaklaşık 272 ton susam elde edilmektedir.
8 Susam çeşidi ekimi gerçekleştirildi.
Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün geliştirdiği 7 çeşit ve 1 yerel çeşit olmak üzere toplam 8 susam çeşidi, üreticilere tanıtıldı. Makineli hasat imkanı sunan bu çeşitler, üreticilerimizden büyük ilgi gördü.
Bayramiç ilçemizde uygulanan makineli hasat uygulaması üretiminde emek yoğun süreci hafifleterek üreticilerimiz için de cazip bir sektör haline getirme potansiyeli taşımaktadır.
Yerli çeşitler ve makineli tarım ile yerli üretimin artması ile susamda dışarıya bağımlılığın asgariye indirilmesi hedeflenmektedir.
Susam hasatı tarla gününe; Bayramiç İlçe Müdürü İbrahim ÇOBANOĞLU, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan EREN, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut ŞEN, Köy Muhtarları, teknik personel ve üreticiler katıldı.